Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Пристрастяването към смартфоните

Пристрастяването към смартфоните

Пристрастяването към смартфоните - изображение

Всеки знае, че не е особено продуктивно да пилее времето си онлайн. И въпреки това проблемът със смартфоните не спира да расте. Хората никога не са били пристрастени към мобилните си устройства толкова, колкото са сега. Средно фейсбук има около 1, 86 милиарда онлайн потребители, т.е. всеки двама от седем души са непрестанно активни.

Но дори да се опитваме да не се увличаме и да прекаляваме с приложението или поне да не се разсейваме по време на работа, много от нас изпитват тревожност, когато се опитват да се откажат от вредния навик да посегнат към телефона и да разгледат новините във фейсбук.

Свободно можем да наречем страха от пропускане на подобна новина дигитална тревожност – негативно чувство, породено от неуспешния опит човек да се откаже от социалните мрежи. Осъзнаването на зависимостта може да доведе до допълнителен стрес и да подтикне хората да губят дори повече време в скролване, примирявайки се с проблема си.

Много хора дори не просто не са готови да се откажат от телефоните си, но и дори не биха се съгласили да пробват за няколко часа, защото се тревожат, че ще изпуснат последната политическа новина, бъдеща заплаха или някоя пиперлива клюка.

Данни от Унгарската академия на науките показват, че около три четвърти от младите възрастни, са били раздразнителни и изнервени, когато са били отделени от смартфона си за кратко време.

Ако искате да се отървете от този лош навик, на първо място трябва да си намерите достатъчно основателна причина, която да си повтаряте всеки път, когато искате да излезете от фейсбук. В случай че за вас семейството е най-важно, всеки път като хванете смартфона, си припомнете, че може да прекарате малко приятно време със своята майка или сестра.

А ако имате спешни задачи, сложете някакво припомняне на началния екран, за да ги видите веднага щом отключите телефона. Това също би подпомогнало да подсили мотивацията ви да оставите устройството, за да сте по-продуктивни.

Лишавайки се от дългото пилеене на часове в социалните мрежи може да освободите много повече време за нови хобита и забавления. Дори този дигитален детокс да поражда тревожност в началото, с времето ще започнете да се чувствате по-освободени и дори ще ви е странно как може да сте потъвали толкова дълго в смартфона си.

Може би сега се питате защо социалните медии пристрастяват толкова потребителите си. Отговорът е прост – това е най-лесният и най-достъпният начин за създаване и намиране на общност, към която да принадлежите. Социалните медии просто ви дават възможност за пряк контакт с хора, които имат мислене и интереси подобни на вашите.

Ако потърсите повече кръгове от хора, различни организации или започнете нови курсове, ще имате този контакт, от който имате нужда, без да се лишавате от истинска социална среда.

Дори да не се отървете изцяло от смартфона си, то поне ще редуцирате част от безполезната му употреба. Оценявайте дори този малък напредък и не се обвинявайте твърде много, когато потънете в онлайн пространството отново. Все пак фейсбук, туитър и други подобни платформи са създадени, за да пристрастяват. Но колкото и невъзможно да изглежда, напускането на социалната мрежа завинаги е нещо напълно постижимо.

Редактор: Милена Минчева

Източник: bbc.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиНовиниСоциални грижи