Начало Лайфстайл За свободното време Астрология и Нумерология Пожелайте си нещо: Зрелищен спектакъл от падащи звезди предстои през уикенда

Пожелайте си нещо: Зрелищен спектакъл от падащи звезди предстои през уикенда

Пожелайте си нещо: Зрелищен спектакъл от падащи звезди предстои през уикенда - изображение

Уикендът е време за падащи звезди, желания и истински звезден спектакъл в небето. От петък до понеделник ще можем да се насладим на метеоритния поток "Северни Тауриди". По принцип те са по-интензивни през месеците септември и декември, но тази година се очаква пикът им да бъде около 11 ноември.

В рамките на 1 час се виждат между 5 - 10 метеора, от което можем да заключим, че интензитетът на "Тауридите"не е голям. Някой би си задал следния въпрос: Струва ли си да стоим цяла нощ, за да видим поне един метеор? Отговорът е – категорично да.

Тауриди

Северните и Южни Тауриди са източник на редки, но за сметка на това много ярки метеори и болиди. Ще наблюдавате как величествено в небето изгарят космическите прашинки от метеоритния поток и звездите, които падат, са ярки болиди. Да, може и да не видите цял дъжд от падащи звезди, но със сигурност ще зърнете няколко ярки метеора.

Тауридите получават своето име от съзвездието Телец (на латински – Taurus), където се намира и техният радиант ( точка на небето, от която излитат метеоритите).

За първи път метеорите са наблюдавани през XI век в Китай, а през 1869г. в Европа получават известност. Смята се, че звездопадът произхожда от кометата Енке, открита през 1786 година от астронома Пиер Мешен.

Ако искате да се насладите с вашата половинка или с приятели на нощния спектакъл е най-добре да го наблюдавате през по-късните часове на нощта. Изберете по-затъмнени места, които да са далеч от светлините на града.

Излезте извън града, за препоръчване на по-високо и открито място, и се надяваме ноември да ни предложи безоблачно нощно небе, подходящо за наблюдение на метеоритния дъжд. Не забравяйте да си намислите желания!

Екипът на Фрамар ви пожелава приятно гледане!

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: nova.bg; megavselena.bg; earthsky.org

Снимки: globalnews.ca

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияХрани и ястияЛюбопитноСпорт