Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Плод или зеленчук – двойствената същност на домата

Плод или зеленчук – двойствената същност на домата

 Плод или зеленчук – двойствената същност на домата - изображение

Обичате ли да си похапвате домати? И ако отговорите на този въпрос с "да" или "не", то на следващия , отговорът не е толкова еднозначен. Плод или зеленчук е доматът? Замисляли ли сте се някога?

Зеленчуците, които всъщност се броят като плодове са краставици, тиквички, чушки, и да, доматът. 

Защо беше толкова важно доматите да бъдат определени законно като зеленчуци? През 1883 г. е въведена тарифа за защита на местните производители на зеленчуци чрез облагане на вносни зеленчуци. През 1886 г. Никс внася домати от Западна Индия. Събирачът на данъци на пристанището в Ню Йорк, Хидън налага мито върху доматите, които счита за зеленчуци. Жалбоподателите са платили таксата за протест и са подали жалба срещу Хидън, като твърдят, че доматите ботанически са плодове и следователно не трябва да се облагат с данък като зеленчук.

Случаят в крайна сметка приключва във Върховния съд на САЩ. Делото Никс срещу Хидън. Съдиите решават, че доматите отговарят на ботаническата дефиниция за плодове, но потребителите мислят за тях като за зеленчуци и така трябва да бъдат дефинирани от закона.

В заключение може да добавим следното: От гледна точка на ботаниката доматът е плод, но от гледна точка на неговите функции той е зеленчук.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: goodhousekeeping.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиИсторияХрани и ястияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛайфстайлДиетиХранене при...Ботаника