Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум От Костандово до Лондон: Пътят на българските килими до кралските дворци

От Костандово до Лондон: Пътят на българските килими до кралските дворци

От Костандово до Лондон: Пътят на българските килими до кралските дворци - изображение

В британската култура да подариш ръчен килим е нещо ценно и уникално. Чрез този акт ти подаряваш време и отправяш послание, защото килимът надживява поколенията. Първият подарък, който принц Чарлз прави на херцогинята Кейт Мидълтън и и принц Уилям, е ръчно тъкан килим. Но по интересното е, че възлага изработката на текстилното изделие на... български килимари.

Във фабриката в Костандово се намира най-големият стан в Европа, благодарение на който се тъкат килими с площ до 140 кв.м. Повече от 20 години цехът в Костандово изпълнява поръчки на британското кралско семейство. Собственикът на фабриката е Нино Парпулов – бивш таксиметров шофьор, който възражда една забравена традиция, а именно килимарството, осигурявайки работа на жените в региона.

Благодарение на находчивостта, упорития труд и търговския си нюх г-н Парпулов превръща предприятието в печелившо за кратко време. Близо 400 килима от Костандово днес се помещават в различните сгради на кралската фамилия. А семейството все още си спомня момента, в който принц Чарлз стиска ръката на Нино Парпулов.

"Той и Камила са много земни хора", споделя Нино.

Камила, Чарлз и Нино
 Собственикът на фабриката в Костандово разговаря с принц Чарлз и Камила

В дневната на лятната резиденция "Осбърн хаус" на кралица Виктория има килим, на който трябва да се направи репродукция. Преди да бъде поръчана за изработка в България, експерти от кралския двор обикалят доста страни, в които килимарският бизнес е на много високо ниво (Индия, Пакистан), за да потърсят фирма, която да изработи тази съществена част от цялостния интериор на сградата. След като производителите отказват с мотива "прекалено е сложно и е доста рисковано", резиденцията дълго време стои затворена за посетители, тъй като няма подходящ 18-метров килим в главната зала.

лятната резиденция на кралица Виктория
Главната зала в лятната резиденция на кралица Виктория

Със страх и недоверие от страна на кралските дизайнери тази поръчка стига до България, а служителите от цеха гледат на нея като на "невероятен шанс да покажат и докажат на какво са способни българите".

От кралското семейство наемат дизайнери, които да координират работата по проекта. Всичко се обсъжда детайл по детайл, тъй като от кралската фамилия имат претенции относно материалите – преждата трябва да е 100 процента естествена, без примеси и да е предена на ръка. 

Дизайнът на текстила представлява мрежа от квадрати като всяко едно е в различен цвят.

Целият процес е много трудоемък и сложен, рисковете са огромни, шансът от провал също.

В стая с дължина 18 метра нито един килимар не разполага с толкова голям стан. След дълго умуване от фабриката вземат решение да разделят килима на три части, като всяка една от тях тъкат отделно. Необходима е изключителна прецизност, за да се получи точната симетрия, както и подготовка.

Цели 12 месеца тъкачките правят сухи тренировки, наслагвайки мостри, така че да съвпадат до милиметър. След всички приготовления започват да изпълняват кралската поръчка, а Нино наблюдава стриктно целия процес. След 9 месеца резултатите са налице, а членовете на кралското семейство остават очаровани от изработката на подовата настилка.

кралски дворец

След успешната поръчка британското кралско семейство всяка година си поръчва по един килим, а неуморните близо 30 жени, стоят зад стана, за да създадат поредния шедьовър.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: nova.bg; urbex.bg

Снимки: hemusbg.com; bnr.bg; darikradio.bg; pinterest.com; dw.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитно