Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно От дъното на океана: Писмо от Титаник бе продадено на търг за рекордна сума

От дъното на океана: Писмо от Титаник бе продадено на търг за рекордна сума

От дъното на океана: Писмо от Титаник бе продадено на търг за рекордна сума - изображение

"Ако всичко върви добре, ще пристигнем в сряда, мамо". Това е малка част от едно писмо, което така и не достига до своя получател. То е написано от Александър Оскар Ховерсън, пътник от първа класа на кораба "Титаник", ден преди (13 април 1912г.) фаталния сблъсък с айсберга.

Титаник

Ховерсън е заможен търговец, който се прибира от почивка със съпругата си. След трагедията тялото му е намерено на дъното на Атлантическия океан, а в един от джобовете му е открит малък портфейл. Вътре в него има писмо. 

"Буквите са леко размазани, а по страниците все още личат белезите на отминалото време. Това е един от най-ценните и запазени експонати от "Титаник", който "изплува" от ледените води на океана", коментират учени.

писмо от Титаник

След като анализират писмото, експертите споделят, че това е един от последните ръкописи, които са написани на борда на лайнера. В него се споделят интересни факти за "огромния и луксозен кораб".

""Титаник" е величествен и обзаведен като истински палат. Храната е вкусна, а оркестърът свири невероятно", пише пътникът. Ховерсън не може да скрие вълнението си от факта, че дели една маса с един от най-богатите хора в света - Джон Джейкъб Астор.

"Двамата бързо се сприятелихме. Той не се различава по нищо от останалите, въпреки че притежава милиони", споделя Александър.

Към днешна ръкописът е собственост на анонимен купувач, който по време на търг във Вашингтон плаща за писмото рекордната сума от 126 хиляди паунда.

писмо от Титаник

По време на аукциона са продадени и ръждясали ключове за 76 000 паунда, както и непубликувани снимки на "Титаник" за 24 000 паунда.

През 2014 г. по време на търг е продадено писмо за сумата от 119 000 паунда, което е написано осем часа преди потапянето на презокеанския лайнер.

източник: theguardian.com

снимки: dailymail.co.uk

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимки