Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум От Древна Гърция до Холивуд: Пътят на червения килим през вековете

От Древна Гърция до Холивуд: Пътят на червения килим през вековете

От Древна Гърция до Холивуд: Пътят на червения килим през вековете - изображение

Червеният килим е символ на стил, елит и разкош. Знаменитостите дефилират по него -дръзки, смели,предизвикателни и провокативни. През последните години този символ на блясък загуби своята искра, превръщайки се в истински парад на суетата. По него стъпват редица звездни величия, които позират с  оскъдни облекла или с рокли, обсипани с диаманти. Не липсват и отиграните жестове, както и "програмираните" усмивки.

Но, истината е, че най-престижното подово покритие в света не води началото си от Холивуд, а от Древна Гърция. 

Гръцката връзка

Още при първото и най-ранно споменаване за червения килим може да се направи заключението, че по него никога не са стъпвали обикновени хора.

В древногръцката трагедия на Есхил (драматург) - "Агамемнон", пътека от "тъмночервен плат" е разгъната в Древна Гърция, за да приветства триумфалното завръщане на царя Агамемнон след похода срещу Троя. В пиесата неговата съпруга Клитемнестра го приканва да премине по "червеникава пътека".

Агамемнон

В древногръцката пиеса царят на Микена върви по "аления път" и го застига фатално проклятие

 

"Сега, възлюбен мой, слез от колесницата си и нека твоят крак, господарю, не докосва Земята", казва тя. Но Агамемнон се поколебава да върви по този "ален път", като отбелязва, че той не е бог, а смъртен. "Не мога да стъпя върху това цветно величие, без да изпитвам страх", споделя той. Скоро след като преминава  по червения килим царят на Микена е застигнат от зла участ. Той е убит във ваната от отмъстителната си съпруга Клитемнестра.

Около 2500 години по-късно, холивудските звезди не се страхуват от евентуално проклятие. Те не изпитват никакви притеснения да се разхождат по червения килим - без свян и със задължителната доза фалш.

Ренесансов период

По времето Ренесанса в произведенията  на изкуството, червеният килим е основен акцент, а цветът му е символ на престиж, кралско величие и аристократизъм. С течение на времето различните нюанси на червеното продължават да бъдат актуални не само в произведенията на изкуството, но и в производството на килими и други подови настилки. Обикновено платът е изобразяван в ориенталски стил, а шарките са сложно изрисувани. 

Джеймс Монро
Американският президент Джеймс Монро заобиколен от нюансите на червеното, което е символ на величие и аристократизъм

Яркочервеният цвят продължава да демонстрира висок статус през различните периоди. През 1821г. в Джорджтаун, Южна Каролина тържествено е посрещнат американският президент Джеймс Монро. В негова чест на брега е опънат червен килим, за да може той да стъпи на него, когато слезе от лодката.

Аленият цвят е сред най-ценните и търсените, но се добива изключително трудно и е бил много скъп. Яркочервеният цвят в миналото е представлявал кохинилова боя. И до днес тя се добива от кохинилови насекоми. През 15- ти век ацтеките и маите от Северна и Централна Америка го използват за оцветяване на платове.  

В началото на 20-ти век Нюйоркската централна железница пуска специален експресен пътнически влак, който посреща пътуващите с червен килим във вагоните.

Златната ера на червения килим

През следващите десетилетия червеният килим е едно от малкото места, където обществеността може да види на живо световноизвестни звезди като Кларк Гейбъл, Джими Стюарт и Грейс Кели. Хората започват да възприемат, че това е начинът по-който могат да бъдат близо до любимците си.

 

Грейс Кели 
 Актрисата Грейс Кели в компанията на своя годеник Олег Касини през 1955 година.

Червеният килим прави своя дебют на Оскарите през 1961 г. и оттогава се превръща в неразделна част от триумфалния спектакъл, в който феновете не пропускат да видят на живо своите любимци.

червения килим

Екип от 18 работници "инсталира" червения килим, а операторите не ги изпускат от поглед

Няколко години по-късно телевизиите, които отразяват церемонията по раздаване на наградите, решават камерите да започнат да снимат извън залата. От този момент звездите са обект на медиен интерес от момента, в който излизат от лъскавите лимузини и стъпват по червения килим. Триумфално и величествено те дефилират и ръкомахат пред журналисти и фенове преди връчването на наградите.

Възходът на дизайнерите


През 90-те години модата и киното се обединяват, а червеният килим е мястото, което ги събира.  Дизайнери, сред които Валентино, Джорджо Армани, Кристиан Диор стават известни буквално за една нощ, след като зрителите са впечатлени от облеклата, които те създават за знаменитостите.

Никол Кидман
Актрисата Никол Кидман облечена в зелена рокля на Диор през далечната 1997 г.

Днес червеният килим, който се "инсталира" преди раздаването на наградите "Оскар" е дълъг около 1500 кв.м. Самото му позициониране отнема два дни, а медийният интерес към събитието не стихва. Критиките и изпитателните погледи са изцяло насочени към знаменитостите, които изглеждат безупречно по свой си начин.

източник: vanityfair.com; bbc.com; cnn.com

снимки: latimes.com

по статията работи: Илияна Стоянова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСпортРецепти