Начало Лайфстайл Красота и стил Грим и прическа От Древен Египет до 21-век: Историята на очната линия

От Древен Египет до 21-век: Историята на очната линия

От Древен Египет до 21-век: Историята на очната линия - изображение

Очите са част от лицето, което  от своя страна е много податливо на козметични промени. Дори и най-малката - цвят или форма могат драстично да подобрят външния вид. За тази цел съвременните химици и козметолозите се опитват да намерят най-лесния начин да постигнат това. Както и при много други козметични продукти, по-ранните примери за очна линия могат да бъдат открити в древна Месопотамия и Египет, откъдето този моден стил се разпростира до всичките краища на света и се превръща във важна част от визията на дамите.

очна линия

Преди 12 000 години, в началото на 10 000 г. пр.н.е., очна линия за пръв път се появява в Древен Египет и Месопотамия. Там мъжете и жените с висок статус използват очна линия, за да оформят по-добре очите си и да ги предпазят от бръчки, които могат да се образуват след постоянно излагане на пустинен вятър, слънце и топлина. Смятало се е, че този дамски аксесоар предпазва нежната половина от негативни погледи.

Клеопатра

Въпреки че очната линия е само единот многото козметични продукти, които са били използвани, по онова време тя не  излиза от мода и продължава да бъде използвана както от аристокрацията, така и от хората от по-ниските социални класи, до падането на Египет в ръцете на Римската империя. Както всеки друг козметичен продукт  очната линия играе роля не само на моден аксесоар, но и смятало, че се установява връзка между религия и богове, култура.

За съжаление, след падането на Египет използването й намалява драстично, по време на управлението на гръцката и римската империя. В Азия аксесоарът остава в употреба, но не успява да повлияе на европейската мода.

20-те години на миналия век

Моментът, в който започва епохата на очната линия е 20-те години на миналия век. През онзи период голяма част от  жените вече загърбват модата от викторианската епоха и обръщат поглед към нова  - балет, сценични актьори, Холивуд, музиканти и фотография. Международните козметични компании, виждайки какво се случва, започват да произвеждат нови гримове, както и да "възкръсват" стари. Дамите са били готови да опитат от всичко, което ги кара да изглеждат като любимата им холивудска актриса.

Мерилин Монро

Точният момент, когато е възходът на очната линия е 1922 г. Това е знаменателна година и за зашеметяващото археологическо откритие на англичаните Хауърд Картър и Джордж Хърбърт. Дълбоко под големите пирамиди в Гиза те намират гробницата на древния египетски фараон Тутанкамон, с всичките му богатства и предмети на изкуството.

След първоначалното умерено използване на очна линия между 1920 и 1960, 70-те години "раждат" няколко нови модни тенденции, които използват очната линия по други начини. Пънк и готическата мода се основаваха на драматичен ефект на очите, а очната линия, моливът и спиралата бяха едни от най-използваните козметични продукти. В края на 20-ти век, субкултурата на Емо популяризира очната линия дори при мъжете.

Днес има множество видове, форми и цветове на очната линия, която е незаменим аксесоар на дамите по целия свят.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: historyofcosmetics.net

Снимки: illamasqua.com; valfre.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съвети