Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Опасните тенденции за красота, които хората са следвали в миналото

Опасните тенденции за красота, които хората са следвали в миналото

Опасните тенденции за красота, които хората са следвали в миналото - изображение

Терминът "жертва на модата", използван в близкото минало, предполага, че модната индустрия е отговорна за формирането на нашия живот и на нашите възгледи въз основа на това, което е стилно. Въпреки това, хората от предишните векове са били много по-завладени от модата, отколкото сме ние днес. Когато е била налице нова тенденция, жените( и мъжете) са задължени да я спазват, особено ако имат определен социален статус.

Това означава, че те следват тенденции и традиции, които не само са неудобни, но и опасни за живота им.

Представяме ви 3 от най-ужасните и опасни модни тенденции, които хората са следвали в миналото ( въпреки че са били наясно с последствията).

Лотосови крака в Китай (960 - 1912 г.)

лотосови крака

През периода на династия Сун на почит е издигната модатата на миниатюрните стъпала, особено ако момичето е било от богато семейство. Десетсантиметрово стъпало – това е размерът и идеалът, в който всяка една заможна дама трябвало да се впише. За тези, които не успяват да постигнат това съвършенство - краката им са притискани в стегнат бинт, който има за цел да спре развитието на стъпалата.

Всичко това било изключително мъчително и болезнено за дамите. От 4 до 9 годишна възраст момичетата обвиват краката си с бинтове ежедневно в продължение на около 2 години, за да "накарат" краката си да придобият желаната форма и размер.

Пръстени за врата на жените в Мианмар (11 век - днес)

пръстени на врата

Жените – жиражи – така се наричат жените от племето Падонг, които започват да носят тежки медни пръстени около врата, глезените и шията си още от 5-годишна възраст. 

Въпреки общоприетото вярване, по този начин не се удължава вратът, а от огромната тежест на медните пръстени се деформира гръдният кош. С растежа на момичето, расте и броят на пръстените около врата му.

Според традициите, този процес се преустановява, след като жената се омъжи. Дотогава обаче тя носи на врата си средно около 25 пръстена, чиято тежест може да достигне до четири килограма.

Общото тегло на медните украшения, поставени около врата, китките и глезените на една жена, може да бъде и 14 килограма.

Защо жените извършват този ритуал и до днес? Счита се, че по този начин се намалява риска от нападение на вражески племена – външният вид бил непревлекателен за врага.

Охагуро в Япония (250 г. - 1870 г.)

японки с черен цвят на зъбите

Черният цвят винаги е бил смятан за красив в Япония и затова жените са почерняли зъбите си веднага след като сключат брак. Железни пломби са слагани  в чаша чай, докато желязото се окисли и чаят стане черен. След това са добавяни някои подправки, за да притъпят силната миризма, а жените пият напитката често, за да запазят зъбите си черни. Смята се, че тази практика действително е от полза за здравето на зъбите. Този обичай е продължил хиляди години, докато не изчезва в края на 19-ти век.

 Редактор: Илияна Кръстева

Източник: brightside.me


Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...СпортАлт. медицинаБотаника