Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Обичате бира и кафе? Може би сте психопат

Обичате бира и кафе? Може би сте психопат

Обичате бира и кафе? Може би сте психопат - изображение

Скорошно проучване свързва вкусовите предпочитания с личностните черти.

Хората имат уникален афинитет към горчивата храна, като черен шоколад, кафе и броколи. Повечето животни интерпретират горчивия вкус като предупреждение да стоят далеч от негодни за консумация вещества, но някои хора не могат да му се наситят, въпреки че учените никога не са били съвсем сигурни защо. Точно колко харесвате тези горчиви храни може да е отражение на вашата личност, според ново проучване, а при хората с най-голям афинитет към горчивите храни може да се наблюдават психопатични и антисоциални наклонности.

В проучването вземат участие 500 души, които са запитани относно степента на предпочитанията си към различни сладки, кисели, солени и горчиви храни. След това те трябва да преминат серия от тестове за оценка на личността, с които да се измери тяхното ниво на агресия, наличието на тъмната тройка черти (нарцисизъм, психопатия и макивелиализъм), ежедневен садизъм (словесен, физически и косвен), както и голямата петица, която включва черти като екстраверсия, дрюжелюбност, съвест, емоционална стабилност и откритост.

Изследователите установяват, че хората, които харесват горчиви храни, имат високи резултати в мерките за психопатия, садизъм и агресия. В доклада те пишат, че афинитетът към горчивите храни е по-добър предсказател на личността, отколкото всяко друго предпочитание. "Взети заедно, резултатите показват, че предпочитанията на индивидите към храни и напитки с горчив вкус, са строго свързани с това колко тъмна е тяхната личност", пишат авторите на изследването.

Но, както изследователите посочват, формирането на предпочитанията към определена храна, е сложен синтез на биологията и психологията, повлияни от чувствителност ни към вкусове и миризми, както и от минали преживявания. Изследователите дори имат проблем да решат кои храни да използват като примери за горчиви, защото различните хора описват вкусовете по различен начин. И въпреки че проучването дава добър пример за корелация между "тъмните личностни черти" и предпочитанието към горчиви вкусове, то не дава никаква информация за това, което би могло да е причина на такова предпочитание - биология или психология, или и двете. 

Източник: popsci.com

Снимка: smithsonianmag.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеИсторияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСнимкиАнкетиХранене при...РецептиСоциални грижиДиетиСпортФизиологияСтатистически проучванияЛеченияИнтервютаНормативни актовеОрганизацииАлт. медицинаЗаведенияБотаникаПроизводители