Начало Лайфстайл Интимно Любов и секс Неугасващата любов и саможертва на семейство Щраус на борда на Титаник

Неугасващата любов и саможертва на семейство Щраус на борда на Титаник

Неугасващата любов и саможертва на семейство Щраус на борда на Титаник - изображение

"Много води не могат да угасят любовта, нито потопите да я удавят". Тази фраза е изписана върху кенотаф (символичен празен гроб), посветен на Исидор и Ида – пътници от първа класа на борда на Титаник.

Когато прочетете тази история ще осъзнаете тежестта на горенаписаните думи. 

"Ако скочиш ти, скачам и аз, помниш ли?" – безспорно тази известна фраза ( и сцена) на Джак към Роуз във филма "Титаник" докосва и вълнува милиони хора по света и до днес. Но още едни думи, не на филм, а реални са изречени в последните минути при потъването най-известния презокеански лайнер. Те ни доказват и показват силата на безусловната вярност на двама влюбени. Фактите за семейство Щраус са оскъдни, но ние искаме да ви разкажем за тяхната неугасваща и предана любов.

Розали Айда Щраус е родена във Вормс, Германия през 1849 г. На 22 г. Айда се жени за Изидор Страус, 26-годишен американски бизнесмен, роден в Пфалц, и съсобственик ( по-късно собственик) на универсален магазин в Ню Йорк. Двамата имат общо 7 деца, едно, от които умира в ранна детска възраст.

"Неразделни сме от толкова много години. Живяхме заедно и ще умрем заедно". Това са последните думи на Ида, която е помолена от съпруга си да се качи на една от спасителните лодки, минути преди корабът да потъне. Тя отказва да остави любимия си, избирайки смъртта в името на любовта. 

В крайна сметка мястото на Ида в лодката заема нейната вярна прислужница. Господарката и подава коженото си палто с думите: "Службата ти при мен приключи".

В продължение на 41 години Исидор и Ида пътуват заедно, а в редките случаи, когато са разделени влюбените започват да си разменят писма, в които изразяват чувствата си.

В началото на април 1912 г. Исидор и Ида се качват на кораба Титаник. Те са едно от най-богатите семейства на борда.

двойка от Титаник
Историята вдъхновява режисьора на филма "Титаник" Джеймс Камерън и Ида и Исидор служат за прототипи.

Според разкази Ида и Исидор са забелязани за последно на палубата на кораба да се държат за ръце. Очевидци описват сцената като "най-забележителният момент на любов и преданост, който са виждали през живота си."

паметник
В мавзолея на семейство Щраус в Бронкс има кенотаф (символичен празен гроб), посветен на Исидор и Ида. Върху него е изписан цитат от каноничната книга от Стария завет "Песен на песните".(вижте началото)

За съжаление и двамата не оцеляват, когато корабът потъва в ледените води на океана. След трагедията тялото на Исидор Щраус е намерено и идентифицирано, а по-късно изпратено и до Ню Йорк. Тленните останки на неговата любима така и не са открити. Въпреки това семейството прекарва последните си мигове така, както целия си живот – с достойнство и любов. Години по-късно оцелели от трагедията разказват, че през онази паметна нощ студът е бил вцепеняващ, а небето обсипано с безброй звезди.

източник: thevintagenews.com

снимки: littlethings.com

по статията работи: Илияна Стоянова

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимки