Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Невероятната история зад жеста "дай пет" или "високо пет"

Невероятната история зад жеста "дай пет" или "високо пет"

Невероятната история зад жеста "дай пет" или "високо пет" - изображение

20-ти април беше "Световен ден на високото пет". Ето защо събрахме историята зад един от най-често употребяваните жестове.

Мнозина от нас не знаят какво стои зад него, но всички от нас го правят. Има много теории за корените на жеста "дай пет" или "високо пет", но най-приета е тази от 1977 година.

Тя разказва, че жестът идва от бейзболния мач между Лос Анджелис Доджърс и Хюстън Астрос ... Това е последната игра за сезона. Доджър Бейкър отбелязва 30-ия си хоумрън за този сезон. Този удар превръща Доджърс в първия отбор, който има 30 хоумръна, отбелязани от четирима от неговите играчи в историята на МЛБ.

Новият съотборник на Бейкър, Глен Бърк, го чака отзад. Когато Бейкър приключва хоумръна, Бърк вдига ръка, развълнуван от победата. Според легендата, Глен също вдига ръка, а Дъсти, без да знае какво да прави, я удря в отговор.

Ръкостисканията са популярни през 20-те години, но в стила на Бърк и Бейкър има нещо различно. И той незабавно привлича вниманието на обществеността.

Председателят на Доджърс коментира: "Това беше енергията на момента, беше като емоционален взрив".

Този исторически момент е толкова различен от гледната точка на Дъсти Бейкър. Той не смята, че е изобретил нещо ново. За него това е просто изблик на радостта и гордостта му.

От този момент нататък Доджърс използват "високото пет" като символ на гордостта на отбора и повтарят жеста в следващите сезони. А медиите и феновете им горят от вълнение всеки следващ път.

Поздравът на отбора, известен като "високото пет", става тяхна запазена марка в рекламите през 80-те.

Работата на Бърк с Доджърс приключва рано. Малко след като той признава, че е хомосексуалист.

През 1978 г. Бърк е трансфериран в Оукланд Атлетикс, въпреки че е един от най-важните играчи на отбора. Някои от приятелите на му все още твърдят, че трансферът му се дължи на неговата сексуална ориентация.

Бърк се превръща в икона за гей общността в района на залива. А в Кастро, Сан Франциско, "високите петици" се превръщат във важен символ на гей гордостта (т.нар. гей прайд). Той играе за кратко в Оукланд. А в края на петия сезон се отказа от голямата лига.

Глен Бърк умира на 42 години от усложнения, дължащи се на СПИН, през 1995 г.

Но 40 години по-късно жестът все още е символ на тържество.

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияЗдравни съветиНовиниЛюбопитно