Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно На 15 октомври в София ще се проведе конкурсът "Най-добър сомелиер на България – 2013"

На 15 октомври в София ще се проведе конкурсът "Най-добър сомелиер на България – 2013"

На 15 октомври в София ще се проведе конкурсът "Най-добър сомелиер на България – 2013" - изображение

Търсят се най-добрите БГ сомелиери, така че ако притежавате необходимите качества, можете да се регистрирате за участие в 8-ия конкурс "Най-добър сомелиер на България – 2013", който ще се проведе на 15 октомври в София. Това стана ясно на пресконференцията, организирана от Българската асоциация на сомелиерите с председател Мария Йорданова. На участниците ще бъдат предложени предимно български вина от специални селекции и елитни класни вина.

"Проблемите около обучението на сомелиерите са много, защото въпреки че Министерството на труда е признало тази професия, Министерството на образованието не е приело програма за обучение", заяви г-жа Йорданова. Според нея, най-добрите наши специалисти напускат България, а към този момент единствено големите ресторанти могат да си позволят да плащат на подобен специалист.

Какви са задълженията на един сомелиер?

  • да участва в подбора на виното и в определяне на листата на вината;
  • да отговаря за правилното съхраняване на бутилките;
  • да комуникира с главния готвач;
  • да работи и като сервитьор;

За съжаление собствениците на ресторанти у нас трудно се доверяват на мнението на сомелиера, тъй като бюджетът, свързан с виното, е твърде голям. Друг е въпросът, че някои от тях предпочитат сами да обучават такива кадри.

Въпреки това БАС е убедена, че трябва час по-скоро да бъде въведена учебна програма в колежите по туризъм и в други професионални училища. "Това ще бъде от полза и за винопроизводителите, и за масовия консуматор, и за работещите в туристическия сектор", изтъкна Мария Йорданова. Според нея трябва да бъде прекратено рекламирането на двудневни курсове за 150 лева, като се има предвид, че обучението на един сомелиер в чужбина продължава 5 години.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСпортНовиниИсторияСнимкиСоциални грижиАнкетиОрганизацииНормативни актовеЗдравни съветиГеографияПроизводителиСпорт и туризъмОбразованиеЗаведенияСпециалистиАптекиИнтервюта