Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Национален ден на текилата 2018: митовете развенчани

Национален ден на текилата 2018: митовете развенчани

Национален ден на текилата 2018: митовете развенчани - изображение

Ако пиете текилата със сол и лимон – значи го правите погрешно. Чистата текила, произвеждана основно в Халиско, Мексико, е създадена от растението синьо агаве, което й придава по-богат и плодов вкус. Ако поръчвате в бар, в който текилата се сервира с лимон и сол, вероятно това, което предлага заведението не е 100% текила.

По-добре е да избягвате червеи

Въпреки популярното вярване истинската текила не съдържа червеи. Идеята да имате хлъзгаво насекомо в питието си всъщност се свързва по традиция с братовчеда на текилата – мескала (ликьор). Тенденцията с червея все пак покорява текила любителите през 40-те години на миналия век, поради вярването, че подобна добавка придава на напитката магически свойства. 

Откъде идва текилата?

За разлика от много плодови растения или такива от малцов ечемик (и други житни), текилата не се прави от кактуси, както много хора смятат, а от пустинното сукулентно растение, наречено синьо агаве. Растението обича височините, изисква малки количества вода и служи за основна съставка на текилата. Поради своята популярност и глобално търсене, то е важен икономически продукт за Халиско. 

Синьо агаве


Защитена ли е текилата?

Точно както шампанското е защитено, така че се обозначава като такова само ако идва от определен френски регион, текилата също има защитено наименование от Мексико. Въведен през 1970 г., мексиканския закон гласи, че текила може да бъде произвеждана само в щата Халиско и някои други ограничени райони, от които Гуанахуато и Мичоакан.

Ресторант

Кафенето "Pacifico" е единственият британски ресторант акредитиран със златен стандарт от Regulatory Tequila Council.


Колко време отнема, за да се направи текила?

Процесът за създаването на текила отнема средно между пет и осем години. Това е в следствие на продукцията и най-добрите условия, при които растението синьо агаве вирее. То трябва да достигне пълния си потенциал, за да съдейства за направата на най-висококачествената текила.

Редактор: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: townandcountrymag.com, independent.co.uk

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съвети