Начало Лайфстайл За свободното време Научете защо стомахът ни ръмжи като лъв и каква е връзката на тези звуци с глада, който изпитваме

Научете защо стомахът ни ръмжи като лъв и каква е връзката на тези звуци с глада, който изпитваме

Научете защо стомахът ни ръмжи като лъв и каква е връзката на тези звуци с глада, който изпитваме - изображение

Някак, като че ли за да освидетелства съжествуването на Закона на Мърфи, стомахът ни издава странни звуци в най-неподходящите моменти: по време на интервю за работа, по време на изпит в напълно тиха стая и т.н. Някога запитвали ли сте се какъв е смисълът в цялото това къркорене? И каква е връзката между лъвските звуци от нашия корем с глада?


Въздухът и газовете в стомаха ни причиняват тези ръмжащи звуци

Веднъж, след като стомахът ни е смлял всичко, така нареченият голям процес на прочистване започва. Стомахът ни започва прибирането си и тези контракции се разпространяват като вълни по целия път надолу към тънкото черво. По този начин стомахът ни е в състояние да се отърве от всички необработени частици храна и бактерии. В разгара на този процес въздухът и газовете в стомаха ни се увеличават. Това е, което прави стомахът ни да издава тези ръмжащи звуци. Но какво общо има това с глада?


Стомахът ни подава сигнали на мозъка, за да индикира нуждата от храна


Дълги години в средите на учените се вярваше, че тези контракции в стомаха са свързани единствено с процеса на изчистване. Наскоро обаче, белгийски учени откриват, че този процес има и вторична функция. С контракциите на стомаха, продукцията на хормона Мотилин нараства – хормонът отговорен за контрола на контракциите – сигнал се изпраща до мозъка ни, за да ни подскаже, че имаме нужда от храна.
Както се досещате - обратно на предишното вярване, че мозъкът предава сигнал на стомаха въз основа на недостиг на хранителни вещества в кръвта.
Накратко – единственият начин да накараме стомахът да замлъкне е да сложим нещо вкусно в стомасите си!

Източник: sciencedump.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноМедицински изследванияАлтернативна медицинаБотаникаИсторияЛайфстайлСпортДиетиХранене при...НовиниЛеченияКлинични пътекиСнимкиСпециалистиЛичностиНаправления в медицинатаОткритияОрганизацииГеографияРецепти