Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Наследството на Джейн Гудал

Наследството на Джейн Гудал

Наследството на Джейн Гудал - изображение

Зад спокойния чар на Джейн Гудал стои бърз ум и твърда решителност. Тя е родена в Лондон през 1934 г. Баща й изоставя семейството, когато е още малка и въпреки че пътят й е предначертан по много начини – представена е на кралицата като дебютантка през 1955 г. – тя отказва да го последва. "Винаги съм знаела, че искам да отида в Африка, да живея със животни и да пиша книги за тях". До 1957 г. Джейн живее във ферма в Кения.

Докато е там, Гудал се свързва с кенийския археолог и палеонтолог Луис Лики и развива хипотеза за това как от изучаването поведението на маймуните трябва да се допусне в известна степен наличието на човешка когнитивна функция.

Джейн ГудалДжейн Гудал

През 1962 г. Джейн започва докторска степен по етология в Кеймбридж (без да има бакалавърска степен, осмият подобен случай в историята) и работи със зоолога Робърт Хинд, който нарича "невероятен супервайзор".

"Първоначално той беше много критичен при разговора за шимпанзета, които имат личности, умове, мисли и емоции. На мен ми се струваше просто абсурдно да кажа, че животните нямат личности – толкова глупаво." Хинд се убеждава в твърденията й след като посещават заедно "Gombe" в Танзания.

Докато Гудал преди е била на фронтовата линия, днес тя знае, че публичната защита на каузите, за които се бори има огромно въздействие и осъзнава значимостта своята харизма и популярност. "Те обикновено искат да се срещнат с мен", коментира тя относно дарителите на многобройните си проекти. "И тогава аз просто отивам да говоря с тях, опитвам се да ги вдъхновя – не отивам с ръка, отворена за пари." Джейн се надява до края на април да финализира инвестиция, възлизаща на 20 милиона долара за "Наследствената фондация на Джейн Гудал", покривайки 10 процента от желаните 200 милиона долара.

Джейн ГудалОсигуряването на бъдещето, което е проектирала сега, е една от основните й цели. "Без фонд, който да покрие тези неща или да осигури стартирането на нови, които са наистина важни, работата ми постепенно ще избледнее."

Като се има предвид наследството, което Джейм оставя след себе си, е трудно да се повярва, че то избледнява лесно. В близо 60-годишната си кариера в 7 африкански страни, тя подобрява хабитата на шимпанзетата и добавя 3,4 милиона акра към местообитанието им чрез "Conservation Action Plans".

Джейн ГудалКато се има предвид, че Джейн Гудал прекарва по-голямата част от живота си като активист, кои са трите неща, които би поискала министър-председателят да направи, ако утре се срещне с нея? "Не се искам да се срещам с Тереза Мей утре, благодаря ви много", е отговорът на Гудал.

"Roots and Shoots" – програмата за опазване на околната среда, която понастоящем работи с деца в предучилищна възраст, успява да покрие повече от 100 държави. Джейн иска да обедини група свободно мислещи икономисти, които да се справят с господстващата идея за неограничен икономически растеж на територията на една планета, чиито ресурси са ограничени. В стремежа да постигне целите си, Джейн прекарва 300 дни от годината на път, но все още се чувства у дома си в къщата си от детинство в Борнмът, в която в момента живее нейната сестра с децата си.

Глобалната публичност е неизбежна, когато се опитвате да създадете промяна в световен мащаб, но Гудал не пренебрегва малките, ежедневни промени. Тя разказва за скорошно преживяване, което е имала по-време на обяд в "Holland park" с Брайън Мей и приятели. Гудал забелязва, че на съседната маса имало бебе, увито с шал от животинска козина. "Отидох и казах: Можете ли да разрешите спора, който водим относно това дали козината е истинска или не? Майката веднага скочи и гордо заяви:О, да, козината е истинска, разбира се."

През това време друг член от групата посочва самоличността на Джейн. "Тя почервеня цялата и ми каза, че съм й изглеждала позната. "Нашата основна цел не е да обвиняваме хората, а да предизвикаме дискусия", коментира Гудал относно промяната на нагласата в умовете на хората.

На въпроса "Куче или котка?", Джейн отвръща, че определено си пада повече по кучетата. Но това в никакъв случай не означава, че не харесва котките.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: vanityfair.com, pinterest.com, hips.hearstapps.com, topinspired.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиИсторияРецепти