Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Направете детето си лидер чрез креативни игри

Направете детето си лидер чрез креативни игри

Направете детето си лидер чрез креативни игри - изображение

Лидерството честo се бърка с наглост, арогантност, егоцентризъм и търсене на внимание. Тази представа  обаче е далеч от истината. Какъв всъщност е лидерът и защо трябва да мотивирате детето ви да бъде такъв тип човек, разберете сега.

Истинският лидер:

 • има увереността да бъде себе си, защото мисли пълноосъзнато и знае какъв човек е всъщност;
 • вдъхновява другите;
 • надежден е;
 • може да се изразява пълноценно;
 • смел е в думите си;
 • приветства таланта и възможностите на другите;
 • способен е да направи промяна в света, независимо колко малка е тя;
 • живее жизнено и щастливо.

Лидерът е един истински позитивен човек, който до някаква степен съумява да еволюира ментално на ниво по-високо от останалите хора. Затова и толкова силно се отличава от тях.

Няма нищо лошо в това да искате децата ви да бъдат такива. Но за да възпитате тези черти в тях не бива да им налагате какви да бъдат, а напротив, трябва имплицитно да ги научите на лидерски качества. А как по-добре се учат децата, ако не с игра.

Ето и някои от начините, по които творческата игра, развива лидерско мислене и пълноосъзнатост:

 • Креативните игри позволяват на детето ви да се изразява по начин, по който сам би решил, а не да преповтори нещата, които чува от вас (родителите).
 • Чрез такъв тип игри децата съумяват да намерят вътрешните си дарби и таланти, както и начините, по които да ги използват максимално и пълноценно.
 • Творческото опознаване на различни сфери чрез игри разкрива целия свят на възможности, които детето ви може да тества, както и сам да изпробва себе си в тях.
 • Чрез сътворяване на нещо ново, детето ви изгражда увереност в собствените си способности и таланти. Формира се една отличителна индивидуалност.
 • Всяка игра е креативна, когато е водена от дете. Децата сътворяват и измислят нови неща през цялото време.

Сега идва въпросът и към какви игри да насочвате рожбата си, за да развие всички тези лидерски качества. Няма нищо сложно и непосилно, което не можете да дадете на детето си, за да го подтикнете да бъде една такава темпераментна личност. Играта с конструктор е творческа, дискусиите потикват към креативно мислене, танците и градинарството също. И това не е всичко. Възможностите са безкрайни.

С което и да решите да се впуснете с детето си, не забравяйте, че то трябва да ръководи по време на играта. Ако се случи обратното, то значи това е поредното действие, контролирано от родителите му, което не би развило никакви творчески процеси в ума му. Оставяйки го да контролира някоя дейност, вие го превръщате в автор, чието въображение се задейства, за да моделира действителността (или поне реалността, отнасяща се за конкретната игра).

Така ще позволите на детето си да изпита всичко, което иска в конкретния момент, а също така показвате, че му имате доверие.

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиРецептиЛайфстайлСоциални грижиПсихологияСнимкиНовиниИсторияАлт. медицинаАнкетиСпортИнтервютаХранене при...ТестовеОбразованиеОрганизацииНормативни актовеЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника