Начало Лайфстайл За свободното време Светски шум Най-щастливите страни в света за 2017 са вече класирани

Най-щастливите страни в света за 2017 са вече класирани

Най-щастливите страни в света за 2017 са вече класирани - изображение

Норвегия е най-щастливата страна на Земята, последвана от скандинавската си съседка Дания, според Световния доклад за щастието. Докладът също така отбелязва, че германците са по-щастливи от преди, а американците по-тъжни.

Северните народи са най-доволни, според Световния доклад за щастието 2017, издаден от Sustainable Development Solutions Network (SDSN). Глобалната инициатива води началото си от Организацията на обединените нации през 2012 година.

Тази година, Норвегия предвожда Дания, която е класирана на второ място, следвана от Исландия и Швейцария.

Водещият автор на доклада, Джон Хелиуел, отбеляза, че резултатът сочи, че е нужно нещо повече от пари, което да накара хората да се чувстват щастливи.

"Човешките неща са от значение. Ако богатството затруднява честните и надеждни взаимоотношения между хората, то струва ли си?" – задава въпрос Халиуел, който е също икономист в Университета на Британска Колумбия в Канада.

Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Швеция са първите десет страни.

Топ страните са класирани по шест фактора - брутен вътрешен продукт, продължителност и здравословен живот, свобода, щедрост, социална подкрепа и липса на корупция в правителството или бизнеса.

"Това, което работи в скандинавските страни е чувството за общност и разбирането за общото благо", обяснява Майк Вайкинг, главен изпълнителен директор на Изследователския институт за изследване на щастието в Копенхаген, пред Асошиейтед прес. Вайкинг не е част от глобалното научно изследване.

Страните в Субсахарска Африка, наред със Сирия и Йемен, са най-малко щастливите от 155 страни, класирани в петия годишен доклад на ООН.

"Щастливите страни са тези, които имат здравословен баланс между просперитет и социален капитал, което означава висока степен на доверие в обществото, ниско неравенство и доверие в правителството," разяснява Джефри Сакс, директор на SDSN и специален съветник на генералния секретар на ООН, в интервю.

Южен Судан, Либерия, Гвинея, Того, Руанда, Танзания, Бурунди и Централноафриканската република са на дъното на класацията.

Съединените щати, от друга страна, са класирани на 14-то място, едно място по-надолу от миналата година.

Докладът също така констатира, че резултатът за щастието в Америка е паднал с 5 на сто през последното десетилетие.

Сакс твърди, че САЩ пада в класацията поради неравенство, недоверие и корупция. Икономическите мерки, които администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да преследва, добавя той, ще направят нещата по-зле.

тъжни лица

Докладът на ООН се основава на анкети на Галъп, както и самоопределянето за благополучие, както и възприятията за корупция, щедрост и свобода.

В доклада, чието излизане съвпада със Световния ден на щастието, се нареждат 155 страни. Списъкът се издава от Организацията на обединените нации от 2012 г., когато Бутан дава предложение щастието да се признае за водещ принцип за публичните политики.

Източник: onedio.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноАнкетиСоциални грижиНовини