Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Най-откачените неща, които император Нерон правел просто за забавление

Най-откачените неща, които император Нерон правел просто за забавление

Най-откачените неща, които император Нерон правел просто за забавление - изображение

Римската империя просъществувала доста време. През тези хиляди години е било наистина трудно да се отличиш като император. Било е необходимо или да изградиш нещо масивно или да бъдеш изключително зъл. Император Нерон влиза във втората категория. Въпреки че управлявал само 13 години, той оставил горчив вкус в устите на много римляни. Ето кои са само някои от нещата, заради които Нерон бил считан за изключително зъл.

1. Нерон убива майка си


Скоро след като става император, на 14-годишна възраст, Нерон започнал да вярва, че собствената му майка съзаклятничи зад гърба му. Затова през 59 година Нерон наредил на военните си да потопят кораба, на който пътувала майка му. Тя успява да оцелее и да доплува до брега, но тогава Нерон изпраща друга група военни, които да я убият. В предсмъртните си думи майката на Нерон казва, че не вярва синът й да е способен да поръча убийството на родната си майка.

2. След това Нерон убива първата си съпруга


Нерон и първата му съпруга Октавия не се разбирали. След няколко години брак, двама се отчуждили и жестокият император решил, че иска да се отърве от нея. Нерон се развел с нея, след което я обвинил в изневяра. Римляните не повярвали на обвиненията на императора и тогава изпраща Октавия на заточение. Малко след това, Нерон се опитва да я осъди на смърт заради мнимата изневяра, която според него е извършила. В крайна сметка императорът успява да постигне своето и Октавия е екзекутирана.

3. Нерон се радвал на големия римски пожар и дори се предполага, че той бил извършителят му

Огънят, който горял в продължение на няколко дни и нощи, оставил голяма част от Рим обгорена. Според някои от историците, живели по онова време, Нерон се забавлявал с музика в двореца, докато целият град горял. Истинската причина за възникването на пожара не е описана и не е доказана, но много хора смятали, че именно Нерон е причинителят на опожаряването, тъй като искал да "изчисти" място за новия дворец, който искал да изгради за себе си.

4. Нерон обвинява християните за пожара

След пожара Нерон с лека ръка посочва за виновници християните. По онова време те  са малко и нежелано малцинство в Рим. По заповед на Нерон християните били брутално измъчвани за престъплението, след което били убити.

Управлението на Нерон приключва през 68 година пр.Хр.

В крайна сметка ужасното управление на Нерон приключва. През юни 68 година римският сенат обвинява императора за враг на народа и дори неговите пазачи се обръщат срещу него. Без да има къде да отиде и страхувайки се за живота си, Нерон се самоубива. Той е първият римски император, който го прави.

 

Още по темата:

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлКомпании и организацииИсторияНаправления в медицинатаЛюбопитноЛичностиОткритияГеографияНовиниСоциални грижиАнкетиСнимкиПсихологияРецептиТестовеВидеоАлт. медицинаСпорт