Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Най-добрият начин да откажете цигарите, съгласно науката

Най-добрият начин да откажете цигарите, съгласно науката

Най-добрият начин да откажете цигарите, съгласно науката - изображение

Изследователите отдавна търсят най-добрия възможен метод, който да помогне на хората да откажат тютюнопушенето. В края на деня отговорът се свежда до две възможности: спиране изведнъж ("cold turkey") или постепенно намаляване на навика за пушене. Но кой метод е по-успешен? 

"Много хора смятат, че разумен начин за отказване на цигарите е намаляване на количеството им, преди действителното спиране", коментира Никола Линдсън-Хейли от Оксфордския университет. Но резултатите от проучването, което Хейли публикува, предполагат точно обратното: рязкото отказване е по-доброто. Линдсън-Хейли и нейни колеги работят с над 700 души в Англия, които пушат минимум 15 цигари на ден и планират да спрат. Всички те имат определена дата за спиране след две седмици.

На случаен принцип, половината от тях са инструктирани да продължат да пушат нормално до датата за спиране, а когато моментът настъпи да се откажат внезапно. Другата половина постепенно редуцира тютюнопушенето през предварителните две седмици. И двете групи имат поведенческо консултиране, никотинови лепенки и Терапия за заместване на никотина, (NRT) която включва и дъвки, подсладени таблетки, спрей за уста.

Пушене

Изследователите измерват успеха на участниците четири седмици след датата на спиране, а след това шест месеца по-късно. Тези, които спират внезапно, се справят около 25 % по-добре от групата за постепенно прекратяване. От групата за рязко спиране успешни са 49%, а от тази за постепенно – 39. След половин година 22% от групата cold turkey все още не пушат, а от другата – 15 %. Интересно е, че повече хора твърдят, че предпочитат постепенното спиране. Но желанията на хората не влияят върху успеха им. "Дори ако хората искат да откажат цигарите постепенно, е по-вероятно действително да успеят чрез метода на внезапното спиране", казва Линдсън-Хейли.

В изследването не са разгледани други потенциални способи за прекратяване на тютюнопушенето, като електронните цигари, които не са доказани като ефективен инструмент за целта. И въпреки че рязкото спиране се оказва по-добрият вариант, според Хейли стойностите, отразени в другата група все пак са много добри. Тя планира да проведе бъдещо проучване, задълбочено върху методите на поетапния отказ. То следва да спомогне за усъвършенстването им.

"Ако има хора, които наистина чувстват, че не могат да се откажат внезапно и искат да спрат постепенно – или предпочитат да не опитват да спират изобщо – ние все още трябва да ги подкрепим за това".

Редактор: Наталия Тотева

Източници: time.com, unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиНовиниЛеченияАлт. медицинаСпортСоциални грижиХранене при...ВидеоИсторияПсихологияАнкетиТестовеСтатистически проучванияПроизводителиБотаника