Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Най-впечатляващите астрономически снимки на годината

Най-впечатляващите астрономически снимки на годината

Най-впечатляващите астрономически снимки на годината - изображение

Излязоха финалистите в конкурса за астрономическа фотография за 2017 г. и снимките наистина са впечатляващи.

Състезанието се провежда за девета поредна година от Кралската обсерватория в Гринуич, Великобритания. В тазгодишния конкурс взели участие почти 4 000 фотографии, направени както от аматьори, така и от професионалисти. Фотографиите варират от снимки на красивото Северно сияние до невероятни поразителни тайм-лапс изображения на мъглявината Медуза.

Вижте някои от тях.

Млечният път, издигащ се високо над малкия радиотелескоп с широк обхват китайската астрономическа станция Миюн. Контрастът между антропогенното светлинно замърсяване на града под планината и нощното небе е поразителен. Победителят е неоспорим.

Млечния път

Това е мъглявината NGS 2023. Трудно бихте я разпознали, защото по принцип е включена в снимките на мъглявината Конска глава. Мъглявината NGS 2023 е отдалечена на 1 467 светлинни години от Земята и диаметърът й е 4 светлинни години. Снимката е направена от Интерамериканската обсерватория близо до Ла Серена, Чили. Водещият учен на изследването е проф. Стийв Мазлин.

Мъглявина

Снежен връх в Кастел-И-Гуинт (Замъка на ветровете) в планините Глайдер Фах, Сноудония, Северен Уелс. Пейзажът е създаден чрез процес на замразяване и размразяване, при който водата прониква в пукнатините на скалите, замръзва и след това се разширява, което ги напуква и руши през вековете и хилядолетията.

Уелс

Тази драматична снимка показва протуберанси, които излизат от слънцето – плазмата се изхвърля и притегля от нестабилното магнитно поле. НАСА ги нарича "жив плет", защото изглеждат като храсти.

Слънцето

Аматьорска снимка на Aurora Boralis (Северното сияние) в небето над Мурманск, Русия.

Северното сияние

Снимка на Слънцето със светлина Калций-К, която показва вътрешната му хромосфера. В негатив повърхността е по-тъмна от слънчевите петна, които светят ярко по повърхността на Слънцето.

Слънцето

Използвайки продължителна експозиция, този фотограф е успял да улови северния небесен полюс, движещ се обратно на часовниковата стрелка.

Северния небесен полюс

NGC 7331 е спирална галактика, отдалечена на 40 милиона светлинни години от земята в съзвездието Пегас. Малките галактики над нея са NGC 7335, NGC 7336, NGC 7337, NGC 7338 и NGC 7340.

Мъглявини

Снимка на нощното небе, направена на входа ледник в Енгадин, Швейцария. За да създаде толкова добра фотография на небето и едновременно човекът да е осветен, фотографът е комбинирал две панорами, направени с различни експозиции.

Ледникът Енгадин

Тези останки от галактическа супернова са наречени "Мъглявина Медуза" заради приликата им с морското мекотело. Мъглявината представлява останки от звезда, която е експлодирала преди 30 000 години.

Мъглявина Медуза

Ние сме прашинка в безкрая. Няма време и пространство. Само тук и сега. И звезди!

източник: iflscience.com

по статията работи: Величка Мартинова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации