Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Най-влиятелните жени, променили хода на историята - Част 1

Най-влиятелните жени, променили хода на историята - Част 1

Най-влиятелните жени, променили хода на историята - Част 1 - изображение

Съществуват много влиятелни жени, които са променили хода на историята благодарение на своята интелигентност, сила, стремеж и лидерски качества. Тези личности са се противопоставяли на приетите норми и разбирания, спомогнали са за въвеждането на реформи, като някои от тях са дори са управлявали страните си в продължение на десетилетия.

Разбира се, списъкът представя много малка част от жените, които са оставили траен отпечатък върху световната история. Прочетете статията, за да разберете кои личности сме избрали за вас!

1. Зенобия (240 г. – 275 г.) е кралица на древния сирийски град Палмира, която се противопоставя на Римската империя през 3-ти век. Тя покорява Египет, Ливан и Юдея, преди да бъде победена от римския император Аврелиан.

Зенобия

2. Клеопатра (69 г. – 30 г. пр.н.е.) е последният египетски владетел от Птолемеите, известна със своята интелигентност и с това, че подобрява имиджа и икономиката на страната. За повечето хора тя е позната като любовницата на Юлий Цезар и Марк Антоний.

Лили Лнагтри като Клеопатра

3. Лакшми Бай (1828 г. – 1858 г.) е кралица на индийската провинция Джханси и един от лидерите на индийския бунт от 1857 г., известен като Първата война за независимост на Индия срещу британското господство. Наричана "Индийската Жана д'Арк", тя се превръща в символ на съпротивата.

4. Жана д'Арк (1412 г. – 1431 г.) е светица за римокатолическата църква и национална героиня. Докато е жива, тя твърди, че чува гласът на Бог и говори с ангели. Жана д'Арк успява да поведе френските войски в няколко битки срещу англичаните. След като става жертва на предателство, тя е изгорена на клада. Нейната непоклатима вяра и ролята й за освобождението на французите от английската инвазия й помага за придобиването на статуса на светица воин.

Статуя на Жана д'Арк

5. Борте Уджин (1161 г. – 1230 г.) е съпругата на Чингис Хан и императрица на Монголската империя. Тя е един от най-верните съветници на императора и управлява страната, когато съпругът й е воювал.

6. Индира Ганди (1917 г. – 1984 г.) е първата жена министър-председател на Индия, която стои начело на държавата от 1966 г. до 1984 г., когато е убита от собствените си телохранители сикхи. Тя представлява противоречива, но влиятелна личност, която спечелва война с Пакистан, като по този начин довежда до създаването на Бангладеш.

Маргарет Тачър и Индира Ганди 

7. Маргарет Тачър (1925 г – 2013 г.) е министър-председател на Великобритания от 1979 г. до 1990 г. Тя е най-дълго задържалият се на този пост британски политик. Наричана "Желязната лейди" от съветската пропаганда, тя успява да спечели победата над Аржентина за Фолкландски острови, но нейните икономически възгледи намират подкрепа само в част от британците, тъй като Маргарет Тачър промотира свободния пазар и ограничава властна на профсъюзите.

Маргарет Тачър

8. Теодора (500 г.- 548 г.) е изключително влиятелна императрица на Византийската империя и светица от православната църква. Съпруга на император Юстиниан I, тя е един от най-близките му съветници и го използва, за да постигне целите си. Теодора контролира външната политика и въвежда голям брой реформи, като едновременно с това потушава множество бунтове.

Мозайка, изобразяваща византийската императрица Теодора

За да разберете кои са отстаналите 7 влиятелни личности, прочетете втората ни статия ТУК!

По статията работи: Нора Маркова
Източник: bigthink.com
Снимки: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияСнимкиТестовеРецептиАлт. медицинаВидеоНаправления в медицинатаСпортЛюбопитноКомпании и организацииЛичностиОткритияГеографияЗдравни съветиНовиниПсихологияПатологияХранене при...Социални грижиФизиологияАнкетиОрганизацииКлинични пътекиНормативни актовеДиетиЛеченияСпециалистиЗаведенияБотаника