Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Мързелът не съществува

Мързелът не съществува

Мързелът не съществува - изображение

Социалният психолог Девън Прайс споделя в Medium своето мнение, че мързелът не съществува. До тази теза той стига от скромния си, но достатъчен опит като професор по психология от 2012г. През последните няколко години Прайс става свидетел на студенти от всякаква възраст да отлагат своите курсови работи, домашни задачи, както и да пропускат презентации или въобще да не предават обещаните проекти. Амбициозни младежи са пропилявали бъдещето си, защото са изпускали срока, в който трябва да подадат определен документ.

Според него обаче мързелът никога не е виновен.
НИКОГА!

Той дори твърди, че подобно нещо като мързел не съществува.

"Аз съм социален психолог, затова се интересувам предимно от ситуационните и контекстуалните фактори, които движат човешкото поведение. Когато се опитвате да предвидите или обясните действията на дадено лице, вглеждайки се в социалните норми и заобикалящия го социокултурен контекст, обикновено лесно се стигат до генерални и детайлни изводи.

Затова, когато някой от студентите ми не се справи навреме със заданията си, аз съм длъжен да попитам какво го е възпрепятствало. И когато стане въпрос за мързел, продължавам да дълбая с въпроси, за да открия какви са бариерите, спиращи действието на всеки отделен човек. Запомнете, че ако нечие поведение ви изглежда нелогично, твърде вероятно е самите вие да пропускате някоя важна частица от техния контекст."

Нека разнищим в детайли всички възможни страни, подтикващи студентите в университета към мързел.

В продължение на десетилетия психолозите се опитват да дефинират прокрастинацията като функциониращ проблем, а не като мързел.

Когато човек не успее да завърши, или дори да започне проект, който силно го вълнува, обикновено причините са две:

  • тревожност, породена от съмнението, че не са достатъчно добри, за да го направят;
  • объркване и несигурност в първоначалните стъпки за работа.

Когато сте парализирани от вероятността да се провалите, или пък дори не знаете как да започнете някое мащабно и сложно начинание, е напълно нормално да отлагате. Това няма нищо общо с мързелуване, нито пък с ниска мотивация или морална етика.

Прокрастинаторите могат да стоят с часове пред белия лист, насилвайки се да работят, измъчвайки се, но всъщност не правейки нищо.

Интересно е, че колкото по-голямо желание имат да свършат работата си, толкова повече стрес изпитват, а оттам възпират все повече продуктивността си. Получава се нещо като омагьосан кръг, от който не се вижда изход.

Решението в такива ситуации, колкото и странно да звучи, не е усилената работа. Щом се стресирате от труда, който трябва да положите, то спрете за момент да мислите за това.

Починете си. Пуснете си релаксираща музика, медитирайте, или просто се наслаждавайте на някой разпускащ филм. И независимо дали ви обвиняват в леност, не се поддавайте. Само ако умът ви е отпочинал достатъчно, ще можете да обмислите начините за стартиране на успешна работа.

А ако вие сте от свръхпродуктивните хора, които подценяват околните, мислейки ги за мързеливи, просто спрете. Ако човек не може да стане от леглото, то значи има нещо, което силно го изморява. Ако някой служител изпуска крайни срокове непрестанно, то има нещо, което възпира работната му организация.

Дори хората, които правят всичко в живота си, за да се саботират сами, имат причини за своето поведение.

Не бъркайте тези бариери, криещи се дълбоко в подсъзнанието на човек, с мързел, леност и бездействие. Защото причините са много по-дълбоки.

Редактор: Милена Минчева

Източник: medium.com

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЛеченияЗдравни съветиНовиниХранене при...БотаникаАлт. медицинаСпортТестове