Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Музей на отвратителните храни отвори врати в Швеция

Музей на отвратителните храни отвори врати в Швеция

Музей на отвратителните храни отвори врати в Швеция - изображение

Що се отнася до това дали дадена храна е хубава, един ще каже "вкусна", а друг "отвратителна". Именно тези разсъждения провокират психологът доктор Самюел Уест да открие "Музей на отвратителните храни" в Швеция.

Основателят на музея, който е психолог през деня и куратор през нощта постига небивал успех с първия си проект –"Музей на провала".

Всичко започва от консумацията на месо и ефектът му върху околната среда. Това вдъхновява Уест да направи различни проучвания, да разбере повече за алтернативните източници на протеини, а след това да превърне своя новооткрит интерес в проект.

"Ако попитате хората дали искат да ядат буболечки те ще ви кажат, че това е отвратително. Но аз съм този, който ще ги накара да помислят отново", споделя психологът.

Крайният резултат? Близо 400 квадратни метра пространство, в което посетителите могат да миришат, докоснат и вкусят различни храни, които са с етикет: "отвратителни" по света – от ферментирала акула до гъши дроб.

"Това, което смятаме за отвратително, трябва да се изучи - това е в чисто културен аспект," казва Уест.

След три месеца той планира да покаже преносимия проект и в други градове на Швеция.

"Ние силно се идентифицираме културно с храната, която ядем", обяснява Хънт. Част от идеята за пътешествие е да дегустираме нови храни, а интересът към пробването на нещо ново е наистина голям.
Докато много "музеи", свързани с храната, в края на краищата само предоставят въаможности за снимка, докторът е категоричен, че неговият проект цели да помогне на хората да се научат да мислят критично, а не просто да си направят поредната снимка.

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: edition.cnn.com

Снимки: thelocal.se

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлРецептиСнимкиЛюбопитноИстория