Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Мрачният зародиш на предаването "Big Brother"

Мрачният зародиш на предаването "Big Brother"

Мрачният зародиш на предаването "Big Brother" - изображение

Ето, че един от най-успешните риалити формати отново е във вихъра си. Публиката се наслаждават на възможността да наблюдава ежедневието на други хора. Ежедневие, изпълнено с битовизми, радости, конфликти и какво ли още не. Но този ежедневен сеир за едни и психологически експеримент за други води началото си от една книга, в която жестът на непрестанно наблюдение е далеч от представата за забавление.

Името, а и цялата идея за Големия брат, произлиза от книгата "1984", написана от Джордж Оруел през 1949г. В същината си представлява антиутопия, изследваща казуси и проблеми от основна важност за съвремието, разработвайки ги в едно въображаемо бъдеще. Най-силният страх на Оруел, който поражда създаването на творбата, е нарастващият сталинизъм и заплахата от атомна бомба.

Действието се развива в Океания – една от трите трансконтинентални държави, оцелели след разрушителна ядрена война. А на плакати по улиците е разпространен образът на Големия брат – "около четирийсет и пет годишен мъж с гъсти черни мустаци и сурови красиви очи" – който те следва навсякъде. Това е лидерът на партията, която има 4 основни министерства на парадокса: Министерство на мира, занимаващо се с войната; Министерство на любовта, което поддържа нормативността и реда; Министерство на изобилието, контролиращо бедната икономика; Министерство на истината, което отговаря за новините и образованието на масите, използвайки пропаганда и фалшиви новини, за да манипулира хората.

Още в първата глава, на фона на мизерния и гнусен Лондон се извисява високата бяла сграда на Министерството на истината, построена под формата на пирамида, върху която са изписани трите партийни лозунга:

 Трите партийни лозунга

Наблюдението на Големия брат

Във всеки дом има позициониран по един "телеекран", който не само предава, но и приема картина и звук. Всички устройства, събрани заедно, представляват мрежа от камери и скрити микрофони, долавящи дори най-тихото шушукане. Те служат на партията за наблюдение и шпионаж, а заедно с това и за пълен контрол над хората.

Начини за манипулация

Основно средство за запазване авторитета на партията и вярата в нея е отслабването на личните човешки взаимоотношения и изкореняването на взаимното доверие. Не само чрез психически, но и чрез физически методи държавата успява да пречупи човешката воля, дух и чувствителност.

Цялата мрачна визия на света, която ни предлага книгата, е изключително внушителна. В съвремието си е всявала страх в хората, от това, което може да се случи, а в наши дни предизвиква ужас, от това, което наистина се случва. Минавайки през многогодишния тоталитарен режим, завладяващите ни технологии, фалшивите новини и стигайки до скорошния казус със защитата на личните данни, футуристичната картина на Оруел изглежда доста реалистична, погледнато през призмата на XXI век.

И всичко това, случващо се донякъде скрито в ежедневието ни или все още не напълно развито, е побрано в едно телевизионно предаване, което разсмива хората...

След риалито "Big Brother" не изглежда толкова забавно, нали?

 

Автор: Милена Минчева

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпорт и туризъмОрганизацииОбразованиеЛюбопитноСнимки