Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Море от звезди по плажовете на Малдивите

Море от звезди по плажовете на Малдивите

Море от звезди по плажовете на Малдивите - изображение

Сън или реалност

Малдивите винаги са ни изглеждали като земен рай. Живописната и изящна природна красота привлича туристи от цял свят, които се впускат в чистите брегове и води на местността. Един остров обаче изпъква над останалите през нощта. Това е малкият къс земя, наречен Ваадху, чиито брегове вечер са изпълнени от блестящи сини светлини.

Приказното място, на което сякаш звездното небе се е изсипало, е част от Раа Атол в Малдивите. Населява се от едва 500 местни жители, но светещите брегове го поставят в стабилна позиция на световната карта.

Ваадху

Причината за магичното явление е планктон. Образува се естествена химична реакция, наречена биолуминесценция, която е в резултат на нарушени нива на кислород във водата. Фитопланктонът е морски организъм, който в морето произвежда синя луминесценция, породена от генерирането на токсин, вреден за риби, хора и други животни. Синята светлина всъщност е защитен механизъм, който предпазва фитопланктона от другите организми. Дори изяден от някоя риба, той продължава да свети през плътта й, примамвайки по-големите морски създания към нея. Така че, колкото и плажът да ни примамва с красотата си, толкова и опасен може да бъде.

 

Представителите на динофлагелата – специфичният фитопланктон, който образува това "звездно" море, не е единственият биологичен вид, генериращ биолуминесценция. Други водни обитатели, като крил, дълбоководна сепия и морски дявол, също са способни да произвеждат светлина. А подобна  вълшебна гледка се среща и по бреговете на още няколко острова в Малдивите, Лакшадвип (Индия), залива Москито (Виеки) и Пуерто Рико. Сепия


Ако решите да посетите една от най-желаните дестинации в света - Малдивите, не трябва да пропускате това невероятно море от звезди. Остров Ваадху се намира на 15 минути от главното международно летище в Мале. Ваканцията със сигурност не би била евтина, но пък подобни преживявания остават безценни за цял живот.

Море от звезди

 

Редактор: Милена Минчева

Източник: standard.co.uk

Снимки: thevoyaging.com; mmn.com; pinterest.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиИсторияЛечения