Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Монтесори у дома: Пролетни занимания за децата

Монтесори у дома: Пролетни занимания за децата

Монтесори у дома: Пролетни занимания за децата - изображение

Пролетта е един от най-подходящите сезони за опознаване на природата с децата. Случват се толкова много промени: животните започва да раждат, птиците мигрират, цветята разцъфват и прекрасни дъги се появяват след всеки пролетен дъжд.

Децата, които са толкова отворени към света са готови да го опознават. Те разполагат с многобройни дейности, с които да се вгледат отблизо във всички тези явления по време на сезона на прераждането. А ето и няколко дейности, вдъхновени от метода "Монтесори", които може да правите с децата си тази пролет.

Гонете дъгата

С честото показване на слънцето, започват да се появяват и дъгите след всеки дъжд. Покажете и обяснете на детето си какво представлява и как се появява дъгата. След това си поставете за цел да търсите това чудо на природата всеки път, щом наближат дъждовни облаци.

Наблюдавайте птици

Пролетната миграция на птиците е чудесен момент, за да ги наблюдавате с децата си. Говорете му за различните видове птици и причините за тяхната миграция. Вземете дори бинокли, за да имате гледка отблизо. Не е нужно да предприемате семейна екскурзия, за да наблюдавате птиците. Може да правите това от близкия парк или дори от задния си двор.

Направете хранилка за птици

Вече сте наблюдавали птиците с децата си? Чудесно! Сега е времето и да направите една добрина за тези прекрасни животни, развивайки едновременно с това емпатията и моториката на детето си. Вижте лесни стъпки за създаване на подобна хранилка в интернет и отделете един следобед за това. Поставете я в някое дърво в близост до жилището ви, за да имате възможност редовно да пълните хранилката. Покажете на децата си, че грижата за природата е наша лична отговорност.

Засадете цветя

Малките деца на около 2-3 годинки са напълно способни да поливат градината и саксиите, а по-големите дори ще ви помогнат с пресаждането на старите цветя и със засаждането на нови.

С градинарството децата ще могат отблизо да проследят как растенията пускат корени и разцъфват. Грижата за поддръжката им ще възпита у тях чувство за отговорност, защото животът на цветята ще зависи изцяло от тях.

Пролетно почистване

Ако във вашия дом това е традиция, защо да не включите и детето си в нея. Накарайте го да почисти и подреди всичките си играчки. Така ще преоткрие наново някои забравени вече колички и кукли, на които със сигурност ще се зарадва.

Отпразнувайте Деня на Земята

Наближава 22 април – Световният ден на Земята. Защо да не отбележите този ден с детето си, правейки нещо специално и природосъобразно. Посадете дръвче, включете се в някоя местна екологична организация, почистете кварталната детска площадка, направете, каквото си поискате, имате пълна свобода. Просто излезте с детето си и дайте от себе си нещо добро за планетата. Тази лична отговорност към природата, която му възпитате, ще остане в съзнанието и ценностите му за цял живот.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияПсихологияЗдравни съвети