Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Монтесори у дома - не наказанията, а последствията учат децата

Монтесори у дома - не наказанията, а последствията учат децата

Монтесори у дома - не наказанията, а последствията учат децата - изображение

Както много други последователи на метода Монтесори, аз също давам на детето си да пие вода от обикновена стъклена чаша още от 6-месечна възраст. Много хора ме питат "Няма ли да се счупи чашата, ако я изтърве?". Ами, най-логичният отговор е "Да, разбира се". Нима наистина някой очаква нещо друго?!

Това е естествено последствие в най-простата си форма.

Чупенето е нормалното последствие от изтърването на нещо. Разливането е последствието от хлабавото държане на чашата. Когато се случи кое да е от двете, ние сме длъжни да спрем да правим каквото и да било, за да почистим последствията от поведението не детето. Но точно от тези последствия то се учи да бъде по-внимателно, защото вижда какво се случва, когато не е.

Естествените последствия могат да се наблюдават във всякакви ситуации. От разливане на чаша до отношението към близките.

Учебните заведения Монтесори прилагат целодневно метода на естествените последствия. Според последователите на подхода, децата не трябва да се държат добре от страх да не бъдат наказани. Трябва да правят правилни и морални неща, но пълноосъзнато, разбирайки какво причиняват от действията си.

Възпитанието на детето е изцяло въпрос на личен избор, който често се оказва доста спорен. Но ако искате да опитате метода на естествените последствия у дома, прочетете следващите няколко примера, с които може да започнете.

Пример №1

Излизате навън, за да закарате детето на площадката да си играе, но то не иска да си обува обувките само.

Последствие: Ще трябва да стои на пейката до вас, защото не е безопасно да играе бос.

Пример №2

Детето ви си играе с храната и я хвърля извън чинията.

Последствие: Ще прекъснете храненето му и ще му вдигнете чинията. Така ще знае, че щом си играе с храната, ще остава гладно, докато не се научи да се храни нормално.

Пример №3

Не си прибира играчките, въпреки че му повтаряте постоянно

Последствие: Когато някоя от любимите му играчки да се счупи или развали, не му купувайте друга. Така детето ви ще съжали, че не е била прибрана и ще започне да оценява повече вещите си и да се грижи за тях.

Естествените последствия са най-добрият начин, чрез който детето ясно да види до какво водят изборите и действията му. Понякога обаче нещата, които децата правят, водят до последствия в далечен бъдещ момент. Например, ако не си мие редовно зъбите, след дълго време ще му се появят кариеси. Но колкото и да обяснявате това на детето си, то надали ще ви разбере, докато не изпита наистина нуждата да ходи на зъболекар.

В подобни моменти, когато няма как да демонстрирате естественото последствие, може да се обърнете към логическото.

Логическото последствие може да бъде пряко свързано с поведението на малчуганите, но може още да бъде подтикнато от родителите, които не искат да чакат да се появи естественото последствие, за да научат децата си на урок.

А ето и няколко по-ясни примера за логическо последствие.

Пример №1

Детето ви удря другите деца на площадката за игра.

Последствие: Казвате му, че не може да му имате доверие, затова няма да го пускате да си играе. Това трябва да бъде казано с възможно най-неутрален тон – нито да се карате, нито да назидавате. Просто обяснете причините, поради които не можете да го пуснете да бъде с другите деца.

Пример №2

Детето ви започва да плаче и пищи всеки път, когато го прибирате.

Последствие: Обяснявате му, че това поведение не е нормално, затова просто ще спрете да го изкарвате за известно време, докато не е готово да се научи, че не може да бъде навън през цялото време.

Ключът към това детето да осмисли изцяло последствията от действията си се крие в начина, по който му ги представяте. Ако му кажете "Наказан си, защото направи това…", то няма как да разбере защо това негово действие или изблик на чувства са лоши. Но ако му обясните по съвсем нормален начин до какво води поведението му, то ще започне да действа пълноосъзнато и да разбира истински смисъла на доброто държание, без да бъде наказвано или удряно.

Редактор: Милена Минчева

Източник: mother.ly

Снимки: freepik.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлИсторияПсихологияЗдравни съвети