Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Мозъчното увреждане е широкоразпространен проблем при контактните спорто

Мозъчното увреждане е широкоразпространен проблем при контактните спортове

Мозъчното увреждане е широкоразпространен проблем при контактните спортове - изображение

Повече от един на всеки четирима футболни играчи в САЩ страда от когнитивни увреждания вследствие на контузия по време на игра. Това води не само до понижаване на концентрацията, ниски резултати в американските училища и висока мигренозна чувствителност. Наранявания от този тип отнемат способността на много хора да ходят, да използват ръцете си, а в някои случаи дори да разпознават близките си. 

Травма на главата, причинена при удар в контактен спорт, може да доведе до хронична травматична енцефалопатия (ХТР). Симптомите обикновено се появяват в края на 20-те или 30-те години на пациента и могат да повлияят върху неговото настроение и поведение. Обичайните проблеми включват намален импулсен контрол, агресия, депресия и параноя. Когнитивните нарушения настъпват в по-късен етап - между 40-те и 50-те години.

Увеличава се вероятността за развитието на невродегенеративни заболявания в по-късна възраст – като Алцхаймер и Паркинсон. Все още не е известно как прогресира степента на мозъчното увреждане при повторни удари в главата, но международните проучвания показват, че връзката между сътресенията и когнитивните нарушения е неоспорима.

Боксът е спортът, който първоначално получава най-голямо внимание по повод дълготрайните мозъчни травми, причинени по време на игра. Въпреки това, до края на XX в. американският футбол попада под светлината на прожекторите.

Изследване, проведено от д-р Бенет Омалу и колегите му в Университета в Питсбърг върху група бивши играчи от Националната футболна лига (НФЛ), открива свидетелства за наличието на прогресивното дегеративно заболяване ХТР. Досега всеки човек, който е диагностициран с ХТР, е преживял многократни удари по главата. То е разпространено сред много контактни спортове, сред които футбол, ръгби, хокей на лед, колоездене, лакрос и ММА.

Мозък

Повечето изследвания в тази връзка се провеждат в Бостънския университет, където е разположен центърът по ХТР. Затова и голяма част от информацията по въпроса засяга американските футболни играчи. Проучване, в което участници са 80 футболисти, открива при 77 от тях хронична травматична енцефалопатия. Има потвърдени 200 случая на заболяването при спортисти – 20, занимаващи се с хокей на лед, 50 с бокс, 5 с ръгби и професионална борба и над 10 с футбол.

Учените изпозлват технология за мозъчно изобразяване, наречена "дифузно тензорно изобразяване", за наблюдение на големи групи нервни снопчета в мозъка на футболните играчи. Част от получените за определен период от време изображения показват промени в нервните влакна. Оказва се, че случаите, в които играчът удря топката с глава, имат директна връзка със структурната цялост на нервните снопчета.

Най-объркващото при това заболяване е, че е възможна появата му без наличие на мозъчно сътресение. Аутопсиите показват, че при някои хора, които страдат от ХТР, не са регистрирани черепно-мозъчни травми. Съществува вероятност голяма част от сътресенията да не се докладват и лекуват.

Това затруднява проследяването на причинителите на болестта. Друг проблем е, че ХТР не може да бъде окончателно потвърдена до аутопсията. Независимо от това, налице са достатъчно свидетелства, които показват, че повтарящите се сътресения оказват пагубно влияние върху нормалното когнитивно функциониране.

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: universityobserver.ie
Снимки: pixabay.com; pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноИзследванияСпециалистиНовиниЛайфстайлЗдравни съветиИнтервютаИсторияАлт. медицинаСпортКлинични пътекиХранене при...ФизиологияПатологияСнимкиОрганизацииБотаника