Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Мозъчната дейност на гей бащите обединява функции, характерни и за двамата родители, разкрива изследване

Мозъчната дейност на гей бащите обединява функции, характерни и за двамата родители, разкрива изследване

Мозъчната дейност на гей бащите обединява функции, характерни и за двамата родители, разкрива изследване - изображение

В момента, в който човек стане родител, активността в отделни центрове на неговия мозък се променя под прякото въздействие на контакта с детето. Това явление е доказано отдавна и не подлежи на съмнение, макар че интензивността му варира при различните хора. Сега учените представят резултатите от сравнително проучване, в което участват и хомосексуални мъже, станали родители чрез сурогатно осиновяване, свидетелстващи за аналогични промени в мозъчната активност на гей партньорите, отглеждащи заедно дете. Нещо повече, изследването разкрива, че при гей бащите функциите се променят едновременно по начина, характерен за хетеросексуалните бащи и хетеросексуалните майки. Или иначе казано, те влизат едновременно в ролята на майки и бащи.

Детайлна информация за изследването и резултатите от него вече може да бъде намерена в научния журнал Proceedings of the National Academy of Sciences. Предполага се, че то ще повлияе върху дебатите относно правото на хомосексуалните мъжки гей двойки да осиновяват и отглеждат деца. Много от американските агенции за осиновяване отказват да работят с еднополови двойки, а законодателството на някои от щатите не позволява осиновяването на деца от хомосексуални партньори.

Изследването е осъществено в Израел от Д-р Рут Фелдман – невропсихолог към Bar-Ilan University – и нейния екип, които най-напред установиха, че в мозъчната дейност на жените, които наскоро са станали майки, се наблюдава хиперактивност всеки път, щом бебето заплаче или даде израз на някаква емоция. От първоначалните им изследвания обаче не ставаше ясно дали това е резултат от хормонални или някакви други промени, настъпили по време на бременността, или в следствие на майчинството.

За да си отговорят на този въпрос, Д-р Фелдман и екипът й проведоха прочуване сред 89 майки и бащи – в това число 20 хетеросексуални жени, 21 хетеросексуални мъже и 48 хомосексуални мъже, които са станали родители за първи път наскоро. За целите му те са заснели на видео моменти от времето, прекарано с децата им, след което са пуснали записите на родителите, докато наблюдават мозъчната им активност с ядрено-магнитен резонанс. За да имат база за сравнение, учените са записали мозъчната активност на същите родилите и докато гледат видео, в което децата им не участват.

И при 20-те майки, взели участие в проучването, е установена повишена активност в зоните от мозъка, свързани с отключването на определени емоции, и най-вече в структурата, наричана амигдала, по времето, когато са гледали видео със своите деца. Тази активност е била пет пъти по-голяма отколкото при гледане на друго видео.

"Това са областите от мозъка, които несъзнателно реагират на всяка изява на нужда, която бебето изпитва и очаква да бъде задоволена от негова майка, и които предизвикват силно вълнение и усещане за щастие у майките всеки път, щом видят децата си", обяснява Д-р Фелдман.

При хетеросексуалните бащи, наблюдавани от екипа й, също е отчетена повишена активност, но в когнитивните центрове и по-конкретно в структурата, която интерпретира видовете бебешки плач и невербалните елементи от поведението на децата. Бащите, избрани за целите на проучването, са били активни участници в отглеждането на децата, но с второстепенна роля спрямо майките. Именно тази мозъчна структура, показваща повишена активност, помага на мъжете да разберат кога плачът на детето им означава "Спи ми се" и кога – "Памперсът ми трябва да бъде сменен".

От гледна точка на неврологичното изследване, осъществено от медицинския екип, хомосексуалните мъже, отглеждащи деца заедно със своите партньори от мъжки пол, развиват едновременно майчински и бащински инстинкти и реакции. При 48-те мъже с гей ориентация е отчетена повишена активност както в емоционалните центрове на мозъка, съизмерима с тази при 20-те майки, така и в интерпретативните центрове, подобно на наблюдаваните 21 хетеросексуални бащи.

Следващата логична стъпка е учените да направят ново сравнително проучване, при което ще наблюдават едни и същи двойки преди и след като станат родители за първи път, за да могат да кажат с категоричност, че наблюдаваната свръхактивност в този или онзи дял от мозъка им е провокирана именно от родителството и не е била налице преди това. Д-р Фелдман заявява, че докато бъде направено подобно изследване, тя категорично ще бъде убедена, че тези явления са причинени и свързани единствено с родителското чувство, отключено с появата на детето в семейството.

"Мозъците на бащите са много реактивни. Когато едно дете има двама бащи, техните мозъци трябва да "работят и на двете честоти" – емоционалната и когнитивната – за да бъдат те пълноценни родители", обяснява Д-р Фелдман. Тя посочва, че колкото повече време един мъж прекарва с детето си, поемайки основните грижи за него, толкова повече той започва да си взаимодейства с него, да разпознава сигналите му, да реагира емоционално на всички негови изяви и нужди и се научава да комуникира с него.

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиСоциални грижиПсихологияСнимкиНовиниФизиологияИзследванияНормативни актовеАнкетиОрганизацииИсторияИнтервютаЛеченияВидеоБотаникаТестовеРецептиХранене при...ПатологияАлт. медицинаКлинични пътекиСпециалистиСпортОбразованиеЗаведения