Начало Лайфстайл За свободното време Любопитно и забавно Менюто от първия обяд на Титаник продадено на търг във Великобритания

Менюто от първия обяд на Титаник продадено на търг във Великобритания

Менюто от първия обяд на Титаник продадено на търг във Великобритания - изображение

Менюто от първия обяд, сервиран на борда на презокеанския кораб "Титаник", бе продадено на търг в Обединеното кралство за внушителната сума от 100 000 британски лири на "анонимен британски колекционер".

На листа са описани ястията, предназначени за офицерския състав, който провежда изпитанията на кораба преди първото му плаване.

Печено пиле, агнешко с гарнитура от грах и картофи, пудинг, круши и кафе са само част от най-отбраните ястия, които са се предлагали на борда на най-модерния кораб през онези години.

меню

Но как това меню е оцеляло през годините? Благодарение на Чарлз Лайтхолър – втори офицер на кораба, който подарява менюто на жена си като сувенир, преди да напусне Саутхемптън на 10 април 1912 г. Той оцелява след катастрофата и живее до 1952г.

"Това е едно от най-ценните и редки менюта от най-известния кораб в света, споделя Алън Олдридж, който е собственик на аукционната къща.

Освен менюто на търга са продадени и други ценни предмети.

"Ние сме доволни от резултатите от търга и смятаме, че рядкостта на обектите е отразена в цените, което илюстрира продължаващото очарование от историята на Титаник",заключват от аукционната къща.

Другите предмети са били закупени от колекционери от "четирите краища на земното кълбо".  

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: independent.co.uk; washingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниСнимки