Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Кучетата или котките са по-умни

Кучетата или котките са по-умни

Кучетата или котките са по-умни - изображение

Нека бъдем честни - обществото ни се разделя на две групи: тези, които смятат кучетата за най-добрия приятел на човека, и тези, които силно възразяват, докато нежно галят котките си. Не е толкова изненадващо, че двете общности не спират да спорят кое от двете животни е по-умно.

Дигитална реконструкция на група неврониЕдно от последните изследвания се позовава на броя на невроните в сивото вещество като начин за определяне на нивото на интелигентност на любимите ни четириноги. Изглежда кучетата успяват да изпреварят котките, благодарение на изключително високата концентрация на нервните клетки в мозъчната си кора.

Международен екип от учени анализира външните слоеве на мозъците на няколко вида хищници (включително котките и кучетата), за да определи дали нуждата от лов води до по-голям брой неврони. Изследователите са решили да използват този метод за определяне на интелигентността при животните, защото сравняването на количеството сива материя не е обективно, като се има предвид различната големина на хищниците и съответно на техните мозъци. Изчисляването на точния брой неврони се смята са по-надежден начин за установяване на когнитивните им умения.

"На мнението съм, че броят на нервните клетки при животните, особено в кората на мозъка, може да определи разнообразието от мозъчни процеси", твърди неврологът Сузана Херкулано-Хоузел от Университета Вандербилт в САЩ.

Новото научно изследване разглежда структура на мозъка на 8 различни месоядни животни, които включват пор, мангуста, миеща мечка, котка, куче, хиена, лъв и кафява мечка. Резултатите показват, че кучета имат близо 530 милиона неврони, а котките около 250 милиона неврони. Лаещите домашни любимци превъзхождат всички останали хищници, въпреки че нямат най-големите мозъци.

Кафява мечка

Една от първоначалните хипотези на изследователите гласи, че месоядните животни би трябвало да имат повече неврони, за разлика от плячката си. Резултатите показват, че няма съществена разлика между двете групи. Съотношението между количеството неврони и големината на мозъка при повечето хищници е приблизително същото като при растителноядните, което води до заключението, че плячката има нужда от същото количество добре развити мозъчни процеси, за да избяга от преследвачите си.

Забелязва се интересна тенденция сред по-едрите месоядни животни: по-големите хищници, като кафявите мечки, имат по-малко неврони за сравнително големите си мозъци. Внушителният размер може да е от полза по време на лова, но това не означава задължително по-високо ниво на интелигентност.

Време ли е тогава да дадем на кучетата приза за най-умно животно?

"Резултатите от експеримента доказват, че кучетата имат биологичния потенциал да извършват много по-сложни и трудни действия, отколкото могат котките", констатира Херкулано-Хоузел.

Енот

Разбира се, потенциалът не означава непременно реализация на когнитивните умения. Също така е известно, че котките са изключително трудни за изучаване, не защото са глупави, а заради "безразличието" им към нашата наука.

Ако сте почитатели на кучетата като най-умните животни, ще трябва да изчакате с отварянето на шампанското, защото учените са открили нещо много интересно.

Един от хищниците, чиито резултати са най-смайващите, е миещата мечка. Въпреки че размерът на тялото е близък до този на котките, енотите имат почти същия брой неврони като кучетата.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: sciencealert.com
Снимки: pixabay.com; unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиАнкетиЛюбопитноПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаИсторияНовиниФизиологияСпортВидеоСоциални грижиПроизводители