Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Кучетата използват 19 сигнала, за да ни кажат какво искат

Кучетата използват 19 сигнала, за да ни кажат какво искат

Кучетата използват 19 сигнала, за да ни кажат какво искат  - изображение

През повечето време знаете кога кучето се опитва да привлече вниманието ви. Може би Рекс се търкаля, за да покаже, че иска да бъде погален и почесан, а драпа по крака ви в призив за порция храна. Ново проучване, публикувано в Animal Cognition показва, че нашите пухкави приятели използват комбинация от поне 19 различни жеста, за да ни (по)кажат какво искат. Една комбинация от жестове като накланяне на глава и драскане с лапа може да се интерпретира като желание за разходка, докато друго съчетание ще съответства на искането на храна.

"Исках да имам по-добро разбиране за кучетата и за това какво очакват от нас", коментира ръководителят на проучването Хана Уорсли. С напредналите си способности за комуникация "кучетата правят нещо подобно на човекоподобните маймуни, но те успяват да комуникират не само със себеподобни, а и с други видове животни".

Кучешко говорене

Референциалното сигнализиране е тип жест, чието предназначение е да предаде съобщение без употребата на думи. Обичайно за приматите, то се среща често и при хората: бебета го използват, за да привлекат вниманието на родителите си. Сред другите видове се наблюдава изключително рядко, въпреки че последните проучвания свидетелстват за подобно поведение при гарваните. 

По дефиниция, рефенциалните сигнали трябва да включват искане, извършено с обект или част от тялото на сигнализатора. Поведението от този тип се насочва към приемник (получател) и се учи чрез повторение. То е и "механично неефективно", което означава, че не е нищо повече от жест.

"Подобно поведение се изпълнява с намерение", обяснява Уорсли.

Куче

В проучването, изследователите разглеждат стотици видеа с 37 кучета, които взаимодействат със своите собственици в Англия. Преглеждайки записите, екипът идентифицира 49 възможни жестови сигнала, които кучетата може да са използвали, за да получат каквото искат. След това ги класифицират в общо 19 сигнала, които се изпълняват от четириногите ни приятели в комбинации. Според проучването, най-често срещаните искания са: "Дай ми храна/вода", "Отвори вратата", "Дай ми играчката" и "Почеши/погали ме".

Разбиране на най-добрия ни приятел

Това проучване показва, че и други видове освен приматите използват референциалното сигнализиране като метод за комуникация. Освен че помага на изследователите да разберат по-добре поведението на кучето, също така съдейства за усъвършенстването на отношението куче-стопанин.

Редактор: Наталия Тотева

Източници: nationalgeographic.com, unsplash.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиПсихологияИсторияВидеоСпортНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина