Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Кучетата ви успокояват в момента, в който усетят, че сте тъжни

Кучетата ви успокояват в момента, в който усетят, че сте тъжни

Кучетата ви успокояват в момента, в който усетят, че сте тъжни - изображение

След дълъг и стресиращ ден в офиса няма нищо по-хубаво от това да се приберете вкъщи, където ще получите много радост и комфорт в лицето на любимото си куче. Ако някога сте се чудули дали пухкавият ви приятел ви обича толкова, колкото и вие него: според последните изследвания кучетата изразяват своята привързаност, когато стопаните им ясно индикират, че са разстроени. 

Кучето ви не просто може да разбере, че сте имали и по-добри дни, но и ще направи всичко по силите си, за да ви помогне. Изследване, публикувано в "Learning and Behaviour", тества група кучета като поставя собствениците им от другата страна на прозрачна врата със задачата да симулират тъга или радост/спокойствие – чрез плач или мелодия на песен.

Групата кучета, която включва различни породи – Голдън ретрийвър, Мопс и Лабрадор, е в състояние да види и чуе стопаните си през цялото време. Експериментът показва, че кучетата, които отварят вратата, за да достигнат до тъжните си собственици, го правят три пъти по-бързо от кучетата с тананикащи стопани. В допълнение, кучетата, които оказват помощ на своите хора в нужда са по-малко стресирани.

Момиче с куче

"Открихме, че кучетата не просто могат да усетят настроенията на своите стопани, но и ако кучето знае начин да помогне, то ще преодолее бариерите, които са поставени пред него", коментира Емили Санфорд, студент по Psychological and Brain sciences в Университета "Джонс Хопкинс" и водещ автор на проучването. 

Докато някои кучета проявяват изключителна бързина в опит да достигнат собствениците си, други дори не се опитват да преминат през вратата и именно при тях са отчетени най-високи нива на стрес. Това не се дължи на липсата на привързаност, а на факта, че кучето не знае как да реагира в ситуацията.

Проучването, което оценява поведението на 34 кучета, е вдъхоновено от преживяването на съавторката Джулия Майърс-Манор със собствения й домашен любимец. Докато играе с децата си, Джулия започва да вика за помощ, тъй като е "погребана" под куп възглавници.

"Съпругът ми не дойда да ме спаси, но след няколко секунди нашето коли ме измъкна изпод възглавниците", коментира Майърс-Манор, асистен професор по психология в Ripon College.

"Знаех, че трябва да направим проучване, за да тестваме това официално."

Редактор: Наталия Тотева

Източник: independent.co.uk

Снимки: pexels.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиАнкетиЛюбопитноИсторияСпортВидеоПсихологияНовиниСоциални грижиПроизводителиАлт. медицина