Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Кръстиха на Тръмп молец с руса „прическа“ и малки гениталии

Кръстиха на Тръмп молец с руса „прическа“ и малки гениталии

Кръстиха на Тръмп молец с руса „прическа“ и малки гениталии - изображение

Миналата година, няколко дни преди Белият дом да се сдобие с огромното ново позлатено лого, гласящо „ТРЪМП“, американският президент се сдоби и с още нещо: нов вид молец, кръстен на самия него, Neopalpa donaldtrumpi.

Вероятно изборът на име не е случаен, защото новия вид има странно русо нещо на главата, подобно на коса и ъъъъъ… малки гениталии. Предполагаме, че малките гениталии нямат нищо общо с Тръмп, но кой знае…

Русият молец е описан за първи път в онлайн журнала "ZooKeys". С размах на крилата само 7-12 мм, тези молци могат да се открият около бъдещото местоположение на Великата стена на Тръмп, Аризона, Калифорния и мексиканската Долна Калифорния.

Молецът Тръмп
Neopalpa donaldtrumpi или молецът Тръмп

Еволюционният биолог д-р Вазрик Назари открива новия вид и го кръщава в чест на новоизбрания президент. След разглеждането на колекция от молци от рода Neopalpa, той забелязва, че няколко екземпляра не отговарят на характеристиките на известните досега видове. За единия в изследването пише, че се отличава със „сравнително малки гениталии“, за разлика от най-близкия си роднина N. neonata. Чрез ДНК баркод анализ и каталози от различни музеи по естествена история, Назари доказва, че видът наистина не е описван досега.

Но Тръмп не е единственият американски президент, на който е кръстен вид. На Джордж У. Буш е кръстен слузест бръмбар, на Роналд Рейгън – оса, а Бил Клинтън си има риба.

Д-р Назари твърди, че той кръщава молеца на настоящия американски президент, защото външният му вид много напомня на иконичната прическа на Тръмп. Но той подчертава, че името ще привлече вниманието на науката към вида и така се надява да бъдат положени повече усилия за запазването на екосистемата в Северна Америка и по-специално микрофауната.

„Откриването на този отличителен микромолец в гъсто населената и доста добре изследвана южна Калифорния подчертава значението на запазването на крехките хабитати, в които все още има неописани и застрашени видове и подчертава ниския интерес на видово ниво в таксономията на по-малките представители на фауната в Северна Америка,“ казва Назари.

Кой знае, новият вид може да привлече вниманието дори на Белия дом.

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: iflscience.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноЗдравни съвети