Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Космическата сонда Джуно изпрати невероятни нови снимки на Юпитер

Космическата сонда Джуно изпрати невероятни нови снимки на Юпитер

Космическата сонда Джуно изпрати невероятни нови снимки на Юпитер - изображение

Космическият апарат на НАСА, Джуно, на стойност 1 милиард долара завърши десетото си високоскоростно пътешествие около Юпитер на 16 декември 2017 г.

Роботът се приближава сравнително близо до газовия гигант и прави нови снимки със своите супер инструменти приблизително на всеки 53 дни, докато пътува със скорост до 209 000 км в час.

Понякога са необходими дни или дори седмици, за да пристигнат изображенията до Земята, но определено чакането си заслужава. Последната пратка с фотоси на най-голямата планета в Слънчевата система включва безброй меандровидни хипнотични облаци и бури, вихрещи се на Юпитер.

В края на декември (2017-а) учени от НАСА и Югозападния изследователски институт качиха необработваните снимки на своите сайтове. Оттогава насам десетки хора са обработили черно-белите файлове в невероятни цветни изображения, подходящи за създаването на красиви календари.

„Колкото и красива да е планетата, ако се доближите, Юпитер ще ви убие,“ казва Шон Доран, графичен дизайнер от Великобритания, който редовно обработва снимки на НАСА.

Ето някои от най-добрите нови снимки, изпратени от сондата Джуно и дообработени от Доран и други фенове на астрономията.

За забравилите ще споменем, че космическият апарат бе изстрелян към далечната ни съседка през 2011 г. и му отне цели 5 години да достигне газовия гигант.

Юпитер

Орбитата на Джуно се простира далеч отвъд Юпитер, след което апаратът се приближава изключително бързо и близо до планетата, за да минимизира излагането на скъпата апаратура на силната радиация.

Юпитер

Една пълна обиколка около планетата отнема 53.5 дни, през които Джуно снима ли снима.

Юпитер

Космическият апарат е единственият, който някога е прелитал над и под полюсите на Юпитер.

Юпитер

Учените се опитват да разгадаят странните виещи се облачни формации над полюсите на планетата, точно като тези долу.

Юпитер

Истинска научна загадка са и различно оцветените облачни пояси на Юпитер.

Юпитер

Някои от бурите, вихрещи се на газовия гигант, са по-големи от диаметъра на Земята.

Юпитер

Ето един пълен комплект от снимки от JunoCam:

Юпитер

НАСА очаква Джуно да обикаля около Юпитер поне още няколко години и да продължи да ни изпраща невероятни снимки и полезна информация за характеристиките на планетата.

Юпитер

Въпреки това, космическата агенция накрая ще унищожи сондата робот, за да се предотврати случаен инцидент като разбиване в ледената луна на Юпитер, Европа, на която може би има океан и евентуално някакви примитивни форми на живот.

Ето как изглежда Европа, заснета от космическия апарат на НАСА Галилео, който е направил фотографията в края на 90-те години на миналия век.

Луната Европа

По статията работи: Величка Мартинова
Източник: sciencealert.com; businessinsider.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиИсторияЛюбопитноПсихологияОрганизации