Начало Лайфстайл За свободното време Непозната земя Корейските русалки Haeneyo, които изкарват прехраната си като се гмуркат в ледените води

Корейските русалки Haeneyo, които изкарват прехраната си като се гмуркат в ледените води

Корейските русалки Haeneyo, които изкарват прехраната си като се гмуркат в ледените води - изображение

Векове наред "haeneyo" или "корейските русалки" от корейската островна провинция Джеджу се гмуркат в студените океански води, за да изкарват прехраната си чрез събиране на морски охлюви, раковини и октоподи. Това звучи като лесна задача с цялото съвременно оборудване за гмуркане, но жените haenyeo  не използват дихателни апарати.

корейски русалки

"Хенио" означава стари жени, които се гмуркат до дълбочина 20 метра до морското дъно, за да събират морски охлюви, морски таралежи и  калмари.

В продължение на години те носят домашно изработени памучни костюми, когато се гмуркат в замръзналите води на океана, а най-голямата промяна за тях настъпва през 70-те години на миналия век. Тази промяна им позволява да се гмуркат по-дълбоко и да прекарват повече време под водата, като по този начин увеличават доходите си. 

корейски русалки
 Прекарването на повече време под водата също носи много рискове и здравословни проблеми за жените гмуркачи.

Гмуркането е една от трайните традиции в Южна Корея. Историческите записи предлагат няколко различни обяснения за това как тази традиция се идентифицира отблизо с жените. Някои източници твърдят, че през 17-ти век голям брой мъже са загинали в морето поради военни или риболовни аварии.

Според друго обяснение, основната причина, поради която гмуркането се превръща в работа на жените, е, че дамите могат да понасят студената вода по-добре от мъжете, поради по-високия процент телесни мазнини.

Окончателното обяснение гласи, че въпреки факта, че корейският владетел задължава много мъже да отидат в армият, той все още изисква от жените да плащат високи данъци."Корейските русалки" са нямали друг избор освен да се гмурнат в студената вода, като много от тях са били бременни.

По-голямата част от събраното под вода е предавано на корейския крал( в знак на почит), но през 1910 г., когато японците завладяват Корея, тази практика е премахната и haenyeo са свободни да продават реколтата си на пазара.

През годините, гмуркането се превръща в рентабилна професия и много от жените гмуркачи драстично подобряват финансовото си благосъстояние. Голяма част от тях дори са наети от японски търговци, за да работят като служители в Япония. 

Както съобщава "Ню Йорк Таймс", около 21% от жените в Джеджу са професионални водолази в началото на 60-те години. Традицията се предава от майка на дъщеря години наред, но тъй като работата е трудна и опасна, много млади жени днес отказват да практикуват наследствената професия и предпочитат да работят в курортните хотели.

корейски русалки
През 60-те години на ХХ век има над 26 000 "корейски русалки, а в днешно време има по-малко от 4,500 и всички са на възраст над 50 години

Правителството на Джеджу продължава своята борба да спаси тази традиция и преди няколко години поиска от ЮНЕСКО да добави "haenyeo" към списъка си в нематериалното културно наследство, но ако тази тенденция продължава в близко бъдеще "корейските русалки" ще изчезнат.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: thevintagenews.com 

Снимки: pinterest.com 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимки