Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Кончита Вурст: "За мен победата ми на Евровизия означава, че хората гледат напред в бъдещето"

Кончита Вурст: "За мен победата ми на Евровизия означава, че хората гледат напред в бъдещето"

Кончита Вурст: "За мен победата ми на Евровизия означава, че хората гледат напред в бъдещето" - изображение

Близо половин век след последния си трофей от Евровизия Австрия отново излъчи победител в песенната надпревара на Европа, в която през 2014 година България не участва. Кончита Вурст донякъде очаквано спечели конкурса, след като фокусира огромно внимание върху себе си още преди представянето си на полуфинала, въпреки почти абсолютната си неизвестност извън Австрия. Победата й в Евровизия се счита не толкова за триумф на музикалната сцена, колкото за неоспоримо доказателство, че "обществото иска да върви напред и е отправило поглед в бъдещето". Това са думи на самата Кончита, чието истинско име е Томас Нoйвирт, а прозвището, с което стана известна, е "брадатата жена".

"За мен тази победа е сбъдната мечта. По-важното за мен обаче е, че успяхме да кажем нещо на хората, че дадохме публичност на каузата, която отстояваме", каза Кончита Вурст на пресконференцията след финала на конкурса.

"Нека променим света и го направим малко по-добър. Кончита често казва: Пожелай луната и ще достигнеш поне до звездите, но ние току-що стъпихме на Луната. Нека променим начина си на мислене – Кончита е просто една жена, която има брада. Ще се видим догодина на Евровизия 2015 във Виена", допълни Рене Берто – мениджър на Томас Нoйвирт.

"Евровизия е едно голямо семейство, към което винаги съм искала да се присъединя, защото е проект, основаващ се на толерантността между хората. Затова и тук се чувствам като у дома. Също така се надявам обаче и хората извън света на Евровизия да ме подкрепят", казва още Вурст, чиято музикална и телевизионна кариера стартира през 2006 година с участие в друго телевизионно шоу – третото издание на австрийското Starmania.

По това време Томас все още не е влязъл в своето женско амплоа (т.нар. drag queen – термин, който се отличава от понятието травестит и се свързва най-вече със сцената, като не винаги артистите от мъжки пол, преоблечени и гримирани като жени, имат хомосексуална ориентация). Той завършва втори в Starmania и скоро след това сформира бойбандата Jetzt Anders!, чието съществуване трае едва няколко месеца.Нойвирт представя за първи път своята женска самоличност в телевизионното шоу на ORF Die große Chance през 2011 година, а през 2012 година се явява на националния конкурс за песен за Евровизия като Кончита Вурст и завършва втора.

"Никога в живота ми не съм се отказвала от целите и мечтите си! През 2012 година завърших на второ място в националната селекция на Австрия, но знаех, че това не е краят. Продължих да работя упорито и се почувствах готова. Винаги съм изразявала чувствата си пеейки – моят живот е един мюзикъл. След като бях обявена за представител на Австрия на Евровизия 2014 миналия ноември, получих огромна подкрепа и се чувствам толкова благодарна! Не бих могла да намеря думите, с които да изразя благодарността си, особено на приятели и близките ми", каза още Вурст на пресконференцията.

"Мечтая за свят, в който не ти се налага да говориш за сексуалността си, нито да обясняваш откъде идваш. Тази вечер ние наистина показахме, че всички сме част от едно и също семейство, в което не съществува разделение на общности. Знам, че звучи малко банално, но: ние сме едно!", допълни Кончита Вурст по повод аналогията с победата на Dana International на Евровизия 1998 година с песента Diva. Подобно на Кончита, Шарон Коен, както е истинското име на израелската поп певица, е родена мъж. Тя осъзнава своята транссексуалност в ранна възраст и се обявява за жена на 13-годишна възраст.

"Тази жена направи така, че 16 години по-късно Кончита да излезе горда на сцената на Евровизия. Благодаря ти, легендарна Дана, и на добър час, прекрасна Кончита Вурст", написа потребител под видео с победното изпълнение на Diva на Dana International в YouTube два дни преди големия финал на тазгодишния конкурс.

Друг заклеймява песента на Кончита Вурст - Rise Like a Phoenix, издадена в Австрия през март с посредствен комерсиален успех (51-во пиково място в чарта за сингли в страната) – за ужасна, а победата й за политическа.

Запитана каква ще е следващата й крачка, Кончита Вурст отговаря: "Просто ще продължа да правя това, което правя, да живея живота си и да бъде вярна на себе си. И ако хората застанат до мен, този свят ще бъде великолепен!". Относно евентуално повторно явяване на Евровизия, Вурст е на мнение, че вече е получила и използвала по най-добрия начин своя шанс и в следващите издания на конкурса трябва да бъде такъв на други артисти от Австрия, но гледа благосклонно на идеята да бъде водеща на конкурса, чието 60-то, юбилейно издание, ще се проведе между 12 и 16 май 2015 година във Виена.

През 2014 година Евровизия се проведе в Копенхаген по силата на регламента на конкурса, според който държавата, излъчила победител през дадена година, получава домакинството на следващото му издание. С победата си на Евровизия 2013 Емели де Форест осигури тази привилегия на Дания 12 години след последния случай, в който конкурсът се проведе там.

След двугодишно отсъствие през 2014 година Полша се завърна като участник в Евровизия, а Португалия пропусна единствено миналогодишното издание на конкурса. Същевременно не само България, но и Хърватска, Кипър и Сърбия решиха да не изпращат свои представители, в резултат на което броят на участниците в Евровизия 2014 – 37 - бе най-малкият от осем години насам.

Австрия оглави генералното класиране с 290 точки, следвана от Холандия (238) и Швеция (218). Арменският представител Aram Mp3, който си навлече гнева на поддръжниците на идеята за равнопоставеност между хората с различна сексуална ориентация, след като заяви, че Кончита Вурст изглежда "неестествено и би трябвало да реши дали е мъж, или е жена", завърши на четвърто място със 174 точки. В последствие Aram се извини за коментара си, твърдейки, че е вложил шеговит смисъл, а Кончита прие извинението, но заклейми шегата като неуместна.

Официалният посланик на делегацията на Литва на Евровизия, Игнас Крупавичус, също си позволи да отправи закачлива забележка към Вурст с думите "Сега е време да се избръсне", което втрещи водещият на шоуто Николай Копел и британския коментатор Греъм Нортън. Без да заема позиция по този казус, Русия също се сблъска с шумно неодобрение, като и двете изяви на Сестри Толмачеви бяха съпроводени с освиркване от страна на публиката. Още в края на миналата година обаче и в Русия, и в Беларус бяха разпространени петиции с настояване пред националните телевизии на двете страни за цензуриране на живото предаване от Копенхаген в частта с изпълнението на Кончита. Като причина за това в петицията, адресирана до Министерството на информацията на Беларус, бе изтъкнато схващането, че "със своето представяне Кончита Вурст ще превърне Евровизия в сцена на содомия".

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноПсихологияОрганизацииРецептиНовиниСоциални грижиХрани и ястияНормативни актовеИсторияСпортЗдравни съвети