Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Кой е Стюарт Сътклиф или когато Бийтълс бяха пет

Кой е Стюарт Сътклиф или когато Бийтълс бяха пет

Кой е Стюарт Сътклиф или когато Бийтълс бяха пет  - изображение

Преди Британската инвазия и апогея на "Бийтълмания" Стюарт Сътклиф е член на легендарната банда в ролята си на автентичен бас китарист. Той умира, когато е само на 21 години – неговият труд, както и животът му, е кратък, но определено оказва влияние върху групата.

Това което не бихме могли да знаем, разбира се, е как и до каква степен присъствието му би изменило хода на събитията за "Бийтълс". Сътклиф се ражда в Единбург през 1940 г., но семейството му се мести в Англия скоро след това. Той се среща с Джон Ленън в колежа по изкуства в Ливърпул благодарение на техен общ познат – и тримата са студенти, а на Стюарт му се носи славата на брилянтен художник.

Кой е Стюарт Сътклиф или когато Бийтълс бяха пет Кой е Стюарт Сътклиф или когато Бийтълс бяха пет

Когато е изхвърлен от апартамента си, Стюарт е принуден да си намери ново жилище и заедно със своята състудентка Маргарет Чапман се местят в по-западнал район на Ливърпул. Джон Ленън се нанася при тях в началото на 60-те и двамата със Стюарт боядисват стените в жълто и черно. Сътклиф започва да свири в "Бийтълс", когато Ленън и Пол Макартни го убеждават да си купи бас китара. Концертите в Хамбург го срещат с бъдещата му годеница Астрид Кихер, а "Love me tender" е песента, с която той категорично се отличава.

Известно е, че в момента, в който Стюарт стъпи на сцената и започне да пее, тълпата реагира бурно и той получава много повече овации, отколкото другите изпълнители. Това създава напрежение между него и Макартни, а според някои източници то вече е било породено от близкото приятелство между Стюарт и Джон Ленън.

Стюарт Сътклиф

Джордж Харисън за Сътклиф в Антология "Бийтълс": 

"Не беше особено добър музикант. Всъщност той изобщо не беше музикант, преди да говорим с него да си купи бас… Упражняваше се малко. Когато свиреше, звукът не беше съвсем добър, но тогава нямаше значение, защото той изглеждаше толкова готин."

Може би самоуверената визия на Сътклиф до огромна степен го прави толкова привлекателен за тълпата, а именно тесните панталони и тъмните слънчеви очила в стил Джеймс Дийн. Макар "Бийтълс" да дължат своето безсмъртие на музиката си (е, и на прическите в стил "бритпоп моп"), маниерът на Стюарт определено продава. Талантът му на музикант е спорен, но за сметка на това определено е добър художник. Усещайки натиск, че трябва да преследва истинската си дарба, Стюарт напуска групата и през 1961 г. и заминава да учи в Германия.

Скоро след този момент бившият вече член на "Бийтълс" започва да страда от силно главоболие и повишена чувствителност към светлината. На 10 април 1962 г. той се срива. Стюарт умира в линейката на път към болницата от разкъсана аневризма. До този ден причината за появата на мозъчния кръвоизлив е неясна. Сестра му Полин Сътклиф твърди, че състоянието на брат й е в резултат на удар по главата, който е получил в бой с приятеля си Джон Ленън, само няколко месеца преди смъртта му.

Тя дори подкрепя мнението си с архива на Стюарт, който съдържа скицник - последният ясно показва как психическото му здраве се влошава скоро след предполагаемия инцидент. Страниците съдържат обезпокоителни фрази като "мъчение", "взривяване", "кървав мозък", написани с треперещ почерк и контрастиращи с предишните записки в архива. На други места Сътклиф използва скици, с които обрисува дисекция на мозъка си и се опитва да рационализира състоянието си, а в добавка описва медицинската помощ, която би могъл да получи.

Стюарт Сътклиф и годеницата му  Стюарт Сътклиф и годеницата му Астрид Кихер

Все пак тази хипотеза явно противоречи на по-ранните изявления, според които Ленън и Пийт Бест се притичват на помощ на Стюарт при физическа саморазправа след изпълнение на групата през януари 1961 г. Бийтълс не забравят Стюарт Сътклиф. Освен че се споменава в различни песни и биографии, той може да бъде видян на обложката на албума "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band". Макар значението му за развитието на групата да е оспорвано, мястото му нейния първи бас китарист е неоспоримо.

Кой е Стюарт Сътклиф или когато Бийтълс бяха пет

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: allthatsinteresting.com, independent.co.uk, beatlesbible.com
Снимки: allthatsinteresting.com, pinterest.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиПсихологияСоциални грижиЛюбопитноЗдравни съветиНовиниСпортРецептиАлт. медицинаОбразование