Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Китайско момче със замръзнали коса и вежди предизвика дебат за бедността в социалните мрежи

Китайско момче със замръзнали коса и вежди предизвика дебат за бедността в социалните мрежи

Китайско момче със замръзнали коса и вежди предизвика дебат за бедността в социалните мрежи - изображение

Животът на китайски ученик привлече вниманието на милиони хора по целия свят и породи дискусия по темата за бедността в Китай.

Снимката на малкия Уанг със заскрежени коса и вежди обиколи целия свят през изминалата седмица. Но причината за толкова много коментари и споделяния не е свързана с това как изглежда малкият, а какъв е начинът му на живот.

Всяка сутрин това момче изминава пеша близо 5 км (около час) само в едната посока, за да ходи до училище в провинция Юнан. Уанг е в трети клас в основното училище е град Ксинджи. Той живее в къща от кал с баба си и по-голямата си сестричка. Баща му е мигрант, който работи в друг град, а майка му го изоставя, когато е още бебе.

Денят, в който снимката е направена, температурата навън е -9°C , но момчето успява да пристигне навреме в класната стая, за да може да си вземе един от последните изпити за срока. Учителят му го описва като трудолюбив ученик, който е много старателен и отговорен към учебния материал.

Директорът на институцията остава изумен, когато вижда ученика, който вместо коса и вежди има висулки от лед по лицето си, а бузите му са силно зачервени. Именно той заснема Уанг и пуска снимките в социалните мрежи. От двете фотографии се виждат ръцете на момчето – напукани, покрити с рани и измръзнали. Това е така, защото то помага на баба си в селскостопанската работа.

Китайско момче със замръзнала коса и вежди предизвика дебат за бедността в социалните мрежи

Очевидно животът му е труден, тъй като и в класа не е приеман радушно – наричан е "клоун".

Учебното заведение не е добре финансирано, а в класните стаи е студено. След като стана известно училището, в което Уанг учи, то получава дарение от 15 000 долара, както и 20 отоплителни уреда и 144 комплекта топли дрехи.

Снимката породи редица коментари в социалните мрежи. Потребителите смятат, че не се полагат достатъчно усилия, за да се помогне на децата от бедните селски семейства в Китай. Те допълват, че разликата между бедни и богати в страната е огромна.

Оказва се, че правителството в Китай не позволява на жителите си да се преместват в други градове, с цел на предотвратят "вътрешната миграция". Ако някой реши да се премести, държавата спира здравните осигуровки на децата му и не им позволява да се запишат в друго училище извън родния им град. На всеки един родител в Китай е ясно, че образованието на детето му е важно, защото там "често знанието е път към бягството от бедността".

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: bbc.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСоциални грижиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСнимкиАнкети