Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Как изглеждат детските произведения на 7 известни художници – част 1

Как изглеждат детските произведения на 7 известни художници – част 1

Как изглеждат детските произведения на 7 известни художници – част 1 - изображение

Пабло Пикасо рисува Les Demoiselles d'Avignon (1907) на 26 години; Салвадор Дали завършва Постоянството на паметта (1931) до 27, а Микеланджело запознава публиката с Давид (1501-4) на 29. Всички от тях шедьоври - и всички завършени преди създателите им да навършат 30.

Как тези художници постигат толкова удивителни резултати толкова рано в кариерата си? Разбира се, че талантът е фактор. Но другият общ фактор е ранният старт: Пикасо, Дали и Микеланджело - всички те рисуват от ранна възраст. По-долу ще видите детските произведения на седем известни художници, всяко от които предлага поглед към еволюцията на художествения гений.

Албрехт Дюрер, автопортрет на тринадесет (1484)

Албрехт Дюрер, автопортрет на тринадесет години, 1484 г.

На 28 г. Дюрер рисува най-известния си автопортрет - произведение, което изобразява художника в скъпо палто с козина и дълги коси, разпуснати върху раменете му. Не по-малко поразителна е тази майсторска рисунка от времето, когато той е само на 13 години. Дюреровият автопортрет е създаден по времето, когато той започва да работи като чирак в магазина за бижута на баща си в Нюрнберг. Не след дълго младежът изоставя семейния бизнес, за да упражнява рисуването си с местния художник Майкъл Уолджмут, от когото научава много за дърворезбата. Дюрер продължава, революционизирайки печатното изкуство, и по този начин, превръщайки се в най-значимия немски художник на Ренесанса.

Паул Клее, жена с чадър (1883-5)

Детска рисунка на дама с чадър,

направена през 1883-1885 от 4-6 годишния Паул Клее.

През 1902 г., току-що завършил своите четири години художествено обучение в Рим, Клее се натъква на своето скривалище за детските му рисунки – те включват тази скица на жена, сграбчила един доста неубедителен чадър. Той описва тези произведения, завършени на възраст между 3 и 10, като "най-значимите, които съм правил досега". Баухаус учителят продължава да издига добродетелите на детското изкуство през цялата си кариера, стигайки до степен, в която копира скици на собствения си син в зрели картини, за да постигне необученото качество, което оценява наистина високо.

Джорджия О'Кийф, безименна (ръка) (c. 1902)

Джорджия О'Кийф, безименна (ръка) (c. 1902). Подарък от фондацията "Джорджия О'Кийф". Музей "Джорджия О'Кийф" (02.05.2006).


През 1901 г. 14-годишната О'Кийф напуска идиличната ферма на семейството си, за да отиде в Академията за свещени сърца, католическо пансионно училище в покрайнините на Медисън, Уисконсин. В първия си ден в "Свещеното сърце" учениците имат задачата да нарисуват отливка на бебешка ръчичка. Учителят определя версията на О'Кийф за твърде малка и грубо нарисувана, оставяйки я на ръба на сълзите. През следващите месеци младата художничка работи усилено, за да подобри работата си. Инструкторът й взема това под внимание, като поставя името й върху рисунките на О'Кийф и гордо ги окачва на стените на класна стая. "Бях шокирана да видя името си толкова голямо и черно върху бледите ми рисунки", си спомня по-късно художничката. "Не изглеждаше като моето име - беше сякаш името на някой съвсем далечен от мен."

Салвадор Дали, Пейзаж близо до Фигерес (1910-1914)

Салвадор Дали, Пейзаж на Фигерес, 1910-1914.
Салвадор Дали, Фиеста във Фигерес, 1914-1916.

Тази деликатна работа се смята за най-ранната живопис на художника, завършена на възраст между 6 и 10-годишна възраст на гърба на празна пощенска картичка. (Погледнете отблизо и ще видите печатния дизайн под тънко нарисуваното небе и облаци.) Дали израства в малкия испански град Фигерес, недалеч от Барселона, и много от първите му творби отразяват местните каталунски пейзажи. Вдъхновен от Рамон Пичот, неговия ментор и семеен приятел, младият Дали работи най-вече в импресионистичен стил. Професионалният художник, близък с Пикасо, Пичот в крайна сметка убеждава бащата на Дали да изпрати сина си в художественото училище в Мадрид. Това дава началото на кариерата на неподправения световноизвестен сюрреалист.

Пабло Пикасо, Пикадор (1889-90)

Пабло Пикасо, Пикадорът, 1890.

Първият учител на Пикасо е баща му Хосе Руиж и Бласко, който работи като инструктор по рисуване в местна художествена школа. Тъй като уменията на младото момче нарастват, от време на време е призоваван да добави довършителни щрихи върху картините на баща си. По-късно Пикасо нескромно казва: "Никога не съм рисувал като дете. Когато бях на 12 години, аз рисувах като Рафаел." Макар че рисунките му от онзи период разкриват впечатляващи познания за мускулатурата на пикадорите, най-ранната му оцеляла картина, завършена, когато е осемгодишна възраст, е от преди Пикасо да започне официално уроци по изкуство. Повече от вроден гений, тази ранна работа бележи началото на цял живот увлечение по борбата с биковете.

Източник: artsy.net

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайл