Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Как да успокоите коликите на бебето?

Как да успокоите коликите на бебето?

Как да успокоите коликите на бебето? - изображение

Честито! На бял свят се е появило най-скъпото ви същество и вие сте най-щастливите родители на света. Бебчето ви е спокойно, спи по цяла нощ и позволява на мама и тате да си почиват пълноценно... Да, ама не! Няколко дни, след като сте се прибрали от родилния дом, разбирате, че коликите вече са започнали да измъчват вашето мъниче и започвате да изпробвате какво ли не - капки против колики, бабини рецепти, дундуркане и всичко, което сте чули по този въпрос. Скоро идва и моментът, в който ви обзема чувството за безпомощност, а вие самите сте изтощени до краен предел от усилията, които полагате и въпросът, който не спира да ви измъчва: Как да успокоите коликите на бебето?

Повиване


За вас повиването може и да е отживелица, но за плачещото и изнервено бебе, тясната и позната обстановка наподобява майчината утроба, в която се е чувствало така добре. Един от най-често задаваните въпроси, относно това, е: "Колко стегнато?", а отговорът е: "Достатъчно стегнато, за да не може да движи свободно ръчичките и крачетата си!"

Променливи позиции


Ако люшкате бебето си с лицето нагоре, за да успокоите коликите и това не помага, сменете позицията. Гушнете мъничето, като ръката ви минава под коремчето и главичката му. Натискът върху коремната област може да помогне за отделяне на измъчващите го газове.

Бял шум


Опитайте се да пресъздадете успокояващата среда на утробата, използвайки белия шум. Включете сешоара, прахосмукачката, миялната машина или радиото /да търси честота/, за да осигурите постоянно, ниско ниво на шума.

Залъгалка


Новородените притежават мощен инстинкт за смучене, така че залъгалката е добър вариант, ако сте забелязали, че успокоява вашето бебе. Освен това, някои научни изследвания са доказали, че бибероните могат да предотвратят синдрома на внезапната детска смърт /SIDS/.

Шшшт!


Шъткането директно в ухото на вашето бебе може наистина да го успокои. Експертите съветват да започнете внимателно и спокойно, но не и да бъдете плахи. Шъткайте достатъчно силно, за да може мъничето да ви чуе през собствения си плач.

Масаж


Бъдете сигурни, че дори единствено вашето докосване оказва успокояващо действие върху бебето с колики. Новородените, а и не само, обожават този вид контакт. Изследванията са доказали, че бебетата, на които им се прави масаж, плачат по-малко и спят по-добре. Единственото, което трябва да направите, е да съблечете мъничето и да приложите бавни почукващи движения върху крачетата, ръчичките, гърба, гърдите и лицето.

Носене на бебето


В много култури, бебетата прекарват голяма част от деня, висейки в слинг на гърба или гърдите на майките си. Когато носите новороденото по този начин, то е притиснато до вас и топлината на тялото ви, както и движенията, ще го приспят. Слингът ще позволи на ръцете ви да си отдъхнат и дори бихте могли да свършите нещо у дома.

Оригване


Плачещото бебе може да погълне голямо количество въздух, който да предизвика болезнени газове и дискомфорт. Опитайте се да го оригнете с нежни потупващи движения по гръбчето. Можете да го гушнете така, че главичката му да легне върху вашето рамо, да го сложите по коремче в скута си или седнало, като поддържате гръбчето и главичката му.

Поемете глътка въздух


Да утешавате плачещото си бебе през нощта не е никак лесна задача, а понякога вероятно изглежда и непосилна за вас. Време е да си поемете глътка въздух и да се разтоварите от напрежението. Поверете грижите за мъника на вашия съпруг или друг член на семейството, докато събирате мислите в главата си, без да изпитвате угризения за това, защото вие не сте робот и също имате нужда от почивка.

Среща с педиатъра


Ако бебето ви продължава да плаче и нищо не е в състояние да го успокои, отидете при наблюдаващия го педиатър. Той ще изключи всички медицински причини и ще ви даде насоки. И не очаквайте винаги да има конкретна причина, тъй като някои бебета просто са склонни да плачат повече от други. Така че следващия път, когато бебето ви започне да плаче неистово, не забравяйте две неща - вината не е във вас и няма да е така завинаги!

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиАлт. медицинаСпециалистиЗдравни проблемиХранене при...Социални грижиИсторияБотаникаПсихологияСпортСнимкиЛеченияЛайфстайлНовиниТестовеНормативни актовеОрганизацииКлинични пътекиФизиологияПроизводители