Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Домашен любимец Как да тренирате котката си да прави 5 невероятни неща

Как да тренирате котката си да прави 5 невероятни неща

Как да тренирате котката си да прави 5 невероятни неща - изображение

Запомнете: никога не наказвайте котката си

Котките просто не могат да се научат на онова, което някои собственици наричат "дисциплина". Което е още по-лошо, наказването на вашата котка може да увеличи стреса, което може от своя страна да доведе до здравословни и поведенчески проблеми. Запомнете, че тренирането на котката ви изисква търпение и позитивна настройка.

Следваща стъпка: вземете си кликер и лакомства за котката си

Кликерът е широко употребяван като тренировъчен инструмент за голямо разнообразие от животни. Той ще ви струва само няколко лева и може да ви помогне положително с вашата котка /можете да използвате и най-обикновен химикал с щракащо копченце – важното е да разполагате с нещо, което издава някакъв звук винаги, когато го натиснете/. По-голямата част от тренирането включва предлагането някакви малки награди на котката ви, след натискането на кликера, което пък маркира желаното от вас поведение. Без кликер котката ви може да се обърка защо получава наградата: ако се подчини на командата, чуе клика и след това получи наградата, е по-вероятно да разбере защо се случват по този начин нещата.

Как да тренирате котката си да идва при команда

Котките могат да се научат да отговарят на гласова команда и да тръгват към вас /така можете да повикате котката си, ако тя изведнъж изчезне/. Започнете да издавате отличителния звук преди хранене – преди да отворите пауча, консервата или опаковката със суха храна – например извикайте по име котката си или изцъкайте с език. Вашият домашен любимец ще се научи да свързва този шум с нещо позитивно /в случая с храна, каква изненада/ и ще се научи да тръгва към вас всеки път, когато го чуе. След това насърчете това поведение извън нормалните часове за хранене. Започнете с кратки разстояния. Издавайте звука, използвайте кликера, когато вашата котка се появи, и след това я наградете с лакомство. С времето започнете да викате котката си от по-големи разстояния. Препоръчваме ви по две тренировъчни сесии на ден, които да траят по 5 или по-малко минути, през които вие трябва да поватаряте това поведенческо упражнение до 20 пъти.

Как да научите котката си да използва тоалетната чиния

Това отнема известно време, но се замислете за ползите: ще спестите пари от котешка тоалетна и ще се радвате на по-чист дом. Първо, поставете котешката тоалетна близо до тоалетната. След това постепенно я приближавайте към седалката на тоалетната – може би ще ви трябват някакви книги или стол, за да улесните процеса за котката. Щом домашният ви любимец свикне да използва котешката си тоалетна върху тоалетната чиния, преминете към специална котешка тоалетна, която се слага в самата тоалетна чиния. Постепенно намаляйте количеството на бентонита, пясъка, пелетите или силиконовия гел /в зависимост от това каква смес използвате/, за да свикне котката да си върши работата без него, и накрая премахнете напълно котешката тоалетна. Предупреждаваме ви, че в началото има възможност котката да падне няколко пъти в тоалетната чиния, но не й се карайте – просто я изкъпете и я оставете да си намери най-удобната позиция върху чинията.

Как да научите котката си да се здрависва

Това е много по-лесно отколкото си мислите: пригответе лакомство, след което се снишете на нивото на котката си. Потупайте лапичката на котката, докато казвате "дай лапа" и използвайте кликера, когато раздвижи лапичката си. Повторете упражнението докато котката ви не ви предложи лапичката си в отговор на командата "дай лапа", без да я потупвате по лапичката. Подобно на трика с викането на котката, това може да отнеме няколко тренировъчни сесии в продължение на няколко дни.

Как да научите котката си да се моли

Този трик е подобен на даването на лапа. Задръжте лакомство точно над главата на котката си и задайте командата "моли се". Вашата котка ще застане на задните си крака, за да достигне лакомството; натиснете кликера, за да маркирате поведението и после дайте наградата на котката си. Упражнявайте се, докато вашата котка започне да се моли по команда, без да се нуждае от лакомство над главата си /но винаги след правилно изпълнена команда я награждавайте/.

Как да научите котката си да ходи на каишка

Вземете си повод и кашка, която се прикрепя за гърба на котката, не за врата й. Преди да й ги сложите, оставете ги някъде навън, където обича да ходи вашата котка, като мястото, където се храни, спи или разхожда, за да може животното да свикне да ги вижда. След това започнете да слагате каишката върху котката /без напълно до я прикрепяте/, когато й давате награда. Накрая сложете каишката за няколко минути, като махнете самия повод, след това с дните увеличавайте времето. Щом животното свикне с каишката, прикрепете и повода и оставете котката да се скита свободно с тях вкъщи. След няколко дни започнете да държите каишката по време на тренировките. След това излезте на открито! Уверете се, че давате възможност на котката си да изследва новите територии и проведете първите разходки на тихи места.

източник: rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноАнкетиАлтернативна медицинаНовиниПсихология