Начало Лайфстайл За свободното време Фреш наука Как да ограничим консумацията на сладко: на помощ идват експериментите с мишки

Как да ограничим консумацията на сладко: на помощ идват експериментите с мишки

Как да ограничим консумацията на сладко: на помощ идват експериментите с мишки - изображение

Кой не обича да си похапва сладко? Винаги сте търсили начин да го ограничите, но желанието е по-силно от всичко. На помощ идват учените от Колумбийския университет в Ню Йорк, които ще ви помогнат в тази тежка ситуация. Те работят върху изследване как да потиснат апетита ни за сладки изкушения.
Според изследователите ако бъдат прекъснати сигналите, които рецепторите на езика изпращат към амигдалата( дял от мозъка, който отговаря за вкусовите възприятия) то тогава желанието ни за сладко ще се намали.

"Все едно да ядете от любимия си шоколад, но без да изпитвате наслада от него. След като хапнете малко, вие може да спрете да ядете. Нещо, което не бихте направили иначе", споделя ръководителят на изследването д-р Ли Уанг.

човешки мозък

Учените се базират на предишни проучвания, според които, когато езикът усети един от петте вкуса –сладко, горчиво, солено, кисело или умами – нервните клетки по езика доставят сигнали до дяловете от мозъка, които отговарят за вкуса.

"Преди установихме, че съществува ясно разделение между дяловете в мозъчната кора, които са взаимосвързани с възприемането на сладкия и горчив вкус. С новите проучвания това разделение стига точно до амигдалата. Всичко това означава, че ние можем да манипулираме тези два дяла от мозъка и да наблюдаваме резултатите'.

Изследователите постигат успех в експеримента с мишките. При тях сигналите за сладко и горчиво към амигдалата са прекъсвани. Когато това се случи мишката все още прави разлика между двете, но вече липсва емоционалната реакция за предпочитания към сладко и горчиво.

Учените са убедени, че методът може да бъде приложен върху хора и да помогне при редица заболявания свързани с храненето.

По статията работи: Илияна Стоянова

Източник: mirror.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиФизиологияЛюбопитноСнимкиЗдравни съветиХрани и ястияНовиниПсихологияЛайфстайлИзследванияСпециалистиКлинични пътекиСоциални грижиНормативни актовеСпортИсторияЛеченияЗаведенияОрганизации