Начало Лайфстайл За свободното време Живот и Ум Как да общуваме с хора, които страдат от Алцхаймер и други форми на деменция

Как да общуваме с хора, които страдат от Алцхаймер и други форми на деменция

Как да общуваме с хора, които страдат от Алцхаймер и други форми на деменция - изображение

Препоръките, които ще прочетете по-долу са изготвени от Кенет Косик, който е ко-директор на Научноизследователския институт по неврология в Университета на Калифорния, Санта Барбара. Косик изучава мозъка и различни форми на деменция за повече от 30 години. Той има някои предложения за това как да подобрим общуването си с хората, които страдат от деменция. Ако имате роднина, приятел или просто искате да сте подготвени ако някой някога се нуждае от вашата помощ, то долните препоръки биха били от особена важност за вас. 

Спокойствието е най-доброто решение

Различните форми на деменция имат различни симптоми – такива като загуба на паметта, импулсивно поведение или личностни промени. Всяка от тези промени могат да са придружени от чувство на безсилие, гняв и силни емоции от двете страни – тази на пациента и тази на болногледача. Мозъкът просто не функционира по начин, по който повечето хора смятат за нормален, а за човекът, който не си спомня как да отключи входната врата това може да бъде много обезпокояващо. В този ред на мисли най-важното нещо е да му помогнем да се успокои.

Това не винаги се случва по логичен път – обяснява Косик. Хората, които страдат от деменция не могат винаги да следват рационалната мисъл. Затова е важно да откриете какво се опитва да направи човекът отсреща – къде желае да отиде или кого се опитва да намери – и тогава да отвърнете по окуражителен начин. Не е нужно винаги да го поправяте. Ако свекърва ви, да кажем, е загрижена за лилаво-зеленото кенгуру в стаята, тогава просто поговорете с нея за това.

"Много по-добре е да запазите спокойствието на човека", казва Косик. "Не виждам проблем да участвате в заблудата на отсрещния, ако тя не е разрушителна или вредна за лицето или някой друг."

Косик оприличава това на играта с деца. Куклите имат имена, дори сложни житейски истории. Понякога децата изграждат въображаеми приятели, които живеят в къщата с тях и всеки играе заедно с тях, дори се наслаждават заедно на играта. Креативността е средство за помощ за овладяване на възбудата.

"Някои видове деменция се отразяват в освобождаване на нашата креативност и въображение, които са постоянно потиснати в предната част на мозъка - част на мозъка, която служи за самонаблюдение - частта, която държи нещата под похлупак. Има определен начин, по който да се държим, хората имат определени очаквания от нас. По този начин ние можем да се впишем. Когато във фронталната част на мозъка настъпи нарушение, понякога тези творчески неща и по-богатото въображение се отключват, но те не са разрушителни по никакъв начин."

Поставете се на тяхно място

Фокусирането се върху лицето в беда, виждайки неговата гледна точка, е най-добрият начин да изберете вашата реакция. Но това може да бъде трудно, когато идеята как някой би трябвало да се държи се намеси във вашия избор. Необходимо е да имате това предвид, когато обмисляте позитивен отговор.

В случая с Алцхаймер, който е най-честата форма на деменция, паметта и способностите за учене биват засегнати. Увреждането на частите на мозъка критични за обработката и формирането на спомени, такива като хипокампуса, нарушава способността на човек да си припомня някои спомени и умения или да научава нова информация. Симптомите могат да варират при различните индивиди – някой би могъл все още да си спомня как да играе тенис или да свири на определен музикален инструмент, но да не знае как да отключи врата с ключа си.

"Много хора смятат, че могат да се опитат да обучат лицето как да си възвърне тези умения, а това е грешка", казва Косик. "Много по-добре е да можете да разпознаете кога едно умение е загубено и просто да им помогнете, като го направите вместо тях. В противен случай вие ще срещнете огромно количество чувство на неудовлетвореност и чувство на безсилие."

В такива ситуации е по-добре първо да попитате и да предложите помощ, отколкото да насилвате решение, което може да наруши спокойствието и да ескалира в гняв и конфликти.

Друга форма на деменция се нарича фронтотемпорална деменция или FTD, които често настъпва в края на средната възраст и засяга фронталните лобове на мозъка. Често паметта не е толкова засегната както при Алцхаймер, но поведението и личността на човека се променя. Известно е, че някои хора с FTD изведнъж могат да изживеят творческо и артистично пробуждане, създавайки произведения с необичайни умения.

Тези лица могат също така да демонстрират твърди или хаотични маниери. Ако познавате човека достатъчно добре, сте в състояние да го разсеете, като посочите нещо друго, което да бъде интересно и да привлече вниманието му. Това може и да не проработи, но е един от начините да помогнете за успокоението, измествайки фокуса на лицето, създавайки условията, от които то се нуждае.

Състраданието е от съществено значение

"Когато човек има увреждане, това е много обезпокоително и вие трябва да се грижите за него", казва Косик. "Ако човек не може да ходи, вие му осигурявате инвалидна количка. Ако лицето не може да вижда, вие му осигурявате куче-водач. Ако има други недъзи, които засягат познавателната способност, вие можете да му помогнете."

Не става дума за това да правите присъди или да върнете някого отново в строя. А просто да разпознаете затрудненията, срещу които се изправят хората с деменция. Косик предупреждава за "специфичността" на тези трудни ситуации, които възникнат. Основните симптоми на това медицинско състояние трябва да бъдат разпознавани и адресирани, особено когато има потенциал за вреда.

Но според него, приспособяването към нуждите на този човек е същото като приспособяването към нуждите на тези, които не страдат от деменция. Точно както бихте отключи вратата на един човек, натоварен с хранителни стоки, така може да направите същото за някой, който е забравил връзката между ключалката и ключа.

Разпознаването на проблемите на човека и последствията от това отнема малко усилия. Това означава да мислите различно, за да получите по-пълна картина.
Човекът със загуба на паметта и когнитивни проблеми може да мисли, че радиото, което работи в стаята е някой, който се опитва да влезе с взлом в дома му.
За да разберете това усещане, вие трябва да потиснете всичко, което е очевидно за вас - да имате нова програма - и да имате предвид, че човекът не знае от къде идват гласовете.

Косик съветва - усилието да разберете как човек може да сбърка камина с тоалетна ще ви помогне да запазите това общуване колкото се може по-позитивно. "Опитайте се да видите света през техните очи."

Източник: braindecoder.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноАлтернативна медицинаПсихологияЗдравни съветиБотаникаХранене при...ЛайфстайлИсторияМедицински изследванияЛеченияСоциални грижиПроизводители