Начало Лайфстайл Красота и стил Модерно Как да обичате модата без да се предавате на патриархата: отговорът на една модна журналистка

Как да обичате модата без да се предавате на патриархата: отговорът на една модна журналистка

Как да обичате модата без да се предавате на патриархата: отговорът на една модна журналистка - изображение

Хадли Фрийман, моден журналист в "The Guardian", отговаря на писмото на 15-годишно момиче, което засяга въпросите за модата, обществото и избора.

"Аз се обличам по определен начин, защото съм повлияна от обществото и модната индустрия, която ми казва какво е привлекателно по много начини и (все пак) насочено към мъжкото одобрение. Следователно, може ли това да се смята за мой частично осъзнат избор, или се заблуждавам и всъщност отстъпвам пред патриархата?"

Лия, на 15 години

"Какъв ужасяващ въпрос, Лия! Често си мисля, че всички тези досадни старчета, които нареждат как днешните млади хора са нарцистични и се интересуват само колко харесвания ще получат в Интаграм, трябва вместо това да прекарат малко действително време с млад човек. Направят ли го ще видят, че днес младите са много по-ангажирани и любопитни към света, отколкото който и да било тийнейджър през 90-те (включително и самата аз). Тогава запълвах времето си чудейки се кого харесвам повече – Деймън или Греъм (винаги беше Греъм; Деймън Олбърн и Греъм Кокстън са едни от най-успешните английски рок изпълнители).

Деймън (в ляво) и Греъм (в дясно)

Освобождавах си петък вечер, за да гледам "Whose Line is it Anyway" и "Eurotrash", регулярно пробивах разни места на тялото си, но да се тревожа за стадното патриархално мислене – не.

Знаеш ли, Лия, можеш да прекараш голяма част от времето си в четене на Чомски, притеснявайки се за това дали културата около теб проектира начина ти на мислене и поведение или обратно – си уникална и имаш способността да се съпротивляваш на това. Мога ли да ти предложа друга алтернатива? Добре е да бъдеш наясно с "влиянията", които ни заобикалят, да, но се доверявай основно на себе си, за да изградиш стил и светоглед. Все пак, не живей според необоснованото схващане, че всеки, който мисли или се облича различно от самата теб е мейнстрийм глупак. Да приемеш собствения си стил, както и този на останалите, означава да признаеш, че всеки трябва да поеме отговорност за действията си. Принизявайки другите до "промити мозъци" е твърде лесно извинение, профаниране на ситуацията. Всеки има своите избори, Лия, трябва да приемаш чуждите, както приемаш своите.

Що се отнася до твоите дрехи: Да, разбира се, че си повлияна от модната индустрия. В крайна сметка по-голямата част от хората могат да носят само това, което се предлага в магазините, а магазините са модната индустрия; така че, освен ако не искаш да си от тези хора, които дават телевизионни интервюта, защото им харесва да се обличат като язовци, изборът е ограничен. Но това не значи, че не правиш избор. В крайна сметка, не купуваш всичко, което е изложено в магазините, нали така ? Ти избираш според наличните опции – това не е отстъпване пред патриархата, това е избор срещу костюма на язовец.

Костюм на язовец

Нека поговорим малко за патриархата. Да, известна част от дрехите са направени така, че да хващат окото, но това далеч не означава, че повечето или всички от тях са такива. Прада и Джуния Уатанабе са само някои от големите марки, чиито успех се основава на бунта срещу конвенционалната идея за привлекателност. Но дори цялата модна индустрия да беше зависима от мъжките предпочитания, единственият въпрос, който трябва да си зададеш е защо носиш точно тези дрехи. Искаш ли мъжете да се обръщат на улицата след теб? Или наистина харесваш точно този пуловер, независимо мнението им? Ако е първото, това е малко трагично. Ако е второто, то наслади се на стила си!

И последно: наясно съм, че в епохата, в която живеем, всичко – от селфита до купуване на обувки може да се бъде описано като "овластяване", но според мен това са глупости. Овластяването се отнася към революцията на цяла група, не за пазаруването на индивида. Така че няма нужда да се притесняваш за него, когато пазаруваш; просто купувай неща, които наистина харесваш. И им се наслаждавай."

По статията работи: Наталия Тотева

Източник: theguardian.com 

Снимки: lh5.googleusercontent.com, unsplash.com, theguardian.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиИсторияЛайфстайлСоциални грижиНовиниЗдравни съветиСпортЛюбопитноРецепти