Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Как да дисциплинирате децата си? - част 2

Как да дисциплинирате децата си? - част 2

Как да дисциплинирате децата си? - част 2 - изображение

Безспорен факт е, че родителството не е никак лесна задача! Ние носим отговорност за нашите деца да израснат като стойностни хора, уважаващи и спазващи ценностите в живота. И въпреки че знаем това, неведнъж сме попадали в ситуация, в която ни е трудно да сдържаме нервите си пред тях и избухваме, тъй като те с удоволствие са сътворили поредната си пакост. Наказваме ги, а понякога дори ги удряме... Често след това изпитваме угризения и си задаваме въпросите дали сме добри родители и дали даваме правилното възпитание на своите малчугани. Е, за тях няма еднозначен отговор, но експертите ни дават няколко насоки относно това, как да дисциплинираме децата си!

Прилагайте ненасилствена дисциплина


Дисциплината е положителна сила, докато наказанието по своята същност е отрицателно, тъй като е реакция към лошото поведение. Уверете се, че правите разлика между двете понятия и се съсредоточете върху възпитанието в добро поведение, като същевременно с това научите детето си да прави разлика между добро и лошо.

Да удряте едно дете не е никак ефективен начин да го дисциплинирате ефективно. С течение на времето вие сами ще разберете, че е много по-добре да насърчавате позитивното му поведение, тъй като това ще доведе до по-добри и дългосрочни резултати.

Според експертите, физическото наказание е изключително негативен модел за подражание, тъй като насилието неизменно поражда насилие. Освен това, "решавайки проблема" по този начин, вие няма да засегнете причината за реакцията си и в повечето случаи ще останете неразбрани.

Почти сигурно е, че детето, което е изпитвало насилие върху себе си, ще го пренесе върху своите връстници, а след това и в зряла възраст, вероятно срещу собствените си деца. Затова дисциплинирайте, без да използвате физическо наказание, за да покажете на детето си, че е сгрешило.

Давайте положителен пример за подражание


Децата наблюдават възрастните хора около тях и средата, в която растат, което формира техните мисли и поведение. И тъй като те попиват не само от положителната, но и от отрицателната страна на своите родители, е от съществено значение да се погледнете отстрани и ако е необходимо, да си нанесете съответните корекции.

Може и да ви звучи сложно, но правилото е изключително просто - ако вие сте разхвърляни, няма начин и децата ви да не са, тъй като те ще действат по абсолютно същия начин като вас. Децата подражават на поведението на възрастните в техния живот, така че положителните модели са от съществено значение.

Подрастващите постоянно повтарят думи и фрази, използвани от техните родители или пък чути от телевизионните предавания. Затова е необходимо да използвате по-умерен език и да им ограничите достъпа до любимото им филмче или сериал, ако в тях се използват нецензурни изрази.

Техники


Преди всичко останало, дисциплината трябва да включва награда за добро поведение, тъй като това насърчава децата повече от всичко друго. Похвалата е изключително полезна за морала на детето и неговото самочувствие. Тя не трябва да бъде под формата на лакомство! Признанието, че детето ви е направило нещо добро ще има ценно въздействие върху неговата психика.

Експертите съветват да възнаграждавате малчуганите дори и за най-малките неща, например, ако вечерта са легнали безпроблемно, тъй като за малките деца, похвалите никога няма да бъдат твърде много.

Ако детето продължава да се придържа към лошото си поведение, материалните награди са техника, която може да го мотивира да се промени. Това, обаче, не означава, че трябва да го прави само и единствено тогава, когато му ги предоставяте.

Така, както давате звезди за добро поведение, трябва да ги отнемате и при отрицателно държание. Определете цели, например 10 звезди, за получаване на лакомство или малко повече джобни пари. Или използвайте активности, които им харесват и които можете да практикувате заедно, като четене на нова книга или забавление с любимата им настолна игра.

Не забравяйте да общувате


Каквито и усилия да полагате, дисциплината ще бъде неефективна, ако липсва комуникацията помежду ви. Затова винаги обяснявайте на детето си, когато прави нещо погрешно, а също така какво се очаква от него в подобни ситуации. Преди да го накажете, изяснете причините по възможно най-ясния за него начин, така че да не му е трудно да ви разбере.

Обяснението трябва да бъде кратко, но задължително със спокоен тон, за да разбере, че поведението му е било неприемливо и че няма да се толерира.

Не забравяйте, че понякога негативното поведение може да бъде следствие от умора или глад, или да се свежда до слаба комуникация, ако детето ви има проблем с езиковите умения. Така че на първо място се уверете, че сте обърнали достатъчно внимание на всички възможни знаци.

Ако детето ви е играло до късния следобед, може да прояви негативната страна на своя характер поради глад или просто, защото е пропуснало обедния си сън. Опитайте се да не го наказвате за действие, което е продиктувано вследствие на умора.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлСпортАнкетиНовиниСнимкиПсихологияСоциални грижиОрганизацииТестовеБотаникаЛеченияИнтервютаАлтернативна медицинаРецептиИсторияХранене при...ОбразованиеСпециалистиНормативни актовеЗаведенияМедицински изследванияКлинични пътеки