Начало Лайфстайл Аз и моето семейство Мама, тате и аз Как да дисциплинирате децата си? - част 1

Как да дисциплинирате децата си? - част 1

Как да дисциплинирате децата си? - част 1 - изображение

Да дисциплинирате децата си не е никак забавно начинание, но за сметка на това е изключително важна част от родителството. От съществено значение е да започнете своевременно с това, като определите ясни правила и поставите конкретни граници. По този начин ще възпитате децата си да умеят да се самоконтролират и ще си гарантирате, че те няма да се превърнат в малки "чудовища", които не искат да чуят и дума от това, което им казвате.

Напълно естествено е децата да се опитват да разширят своите граници и това не трябва да ви тревожи, тъй като така се научават да правят разлика между приемливо и неприемливо поведение, което е основен компонент, помагащ им да израснат като разумни и зрели възрастни.

Вашата отговорност като родители е да се придържате към правилата, които сте създали, като не забравяте да поощрявате добрите постъпки, да игнорирате оборващите ви аргументи и да възпирате децата си от погрешни действия. Разбира се, тези задачи не са никак лесни, но според експертите има няколко основни стъпки, които трябва да следвате в това начинание. Ето как да запазите мира, променяйки моделите на поведение към по-добро и заемайки се с важните неща, докато се забавлявате с децата си.

Определете ясни граници

Като родител, едно от най-важните неща, които трябва да направите, е да поставите ограничения на вашите деца. Това ще им помогне да разберат какво поведение се очаква от тях, независимо дали са у дома или в детската градина и училище, където вие няма да сте около тях. Имайте предвид, че на първо място вие самите трябва да сте наясно с конкретните ограничения, тъй като не можете да очаквате от децата да се придържат към правила, които са неясни или пък се изпълняват само от време на време.

Експертите съветват да създадете набор от домашни правила, така че те да знаят, че това са граници, които не трябва да пресичат. По време на ежедневните си занимания не забравяйте да обръщате внимание на правилата и да хвалите децата си, когато се придържат към тях. Също така е препоръчително да въведете думите "спри" и "недей" още от ранна детска възраст, вместо да използвате винаги "не".

Бъдете последователни


Забранявайки нещо на детето си днес и позволявайки му да го направи утре не е никак ефективен начин да го дисциплинирате. Изпращането на смесени послания за това кое е приемливо и кое не е, ще го затрудни изключително много да научи и да спазва правилата, което от своя страна ще му помогне да си изгради аргументи в по-нататъшното установяване на реда.

Въпреки че понякога придържането към тези правила може да се окаже предизвикателство и за самите вас, е изключително важно да ги следвате, тъй като по този начин ще си гарантирате, че децата ще приемат думите ви сериозно и ще разберат, че няма да се разминат с последствията от непослушанието си. Дисциплината работи само и единствено тогава, когато я следвате неотлъчно! Ако след 10 минути се откажете от думите си, децата ви отново ще опитат да ви надиграят.

Те много бързо научават кой налага спазването на правилата, така че е важно да имате единна позиция за нещата, независимо колко възрастни участват в създалата се ситуация - родители, баби, дядовци и т.н.

Бъдете реалисти


Когато детето ви е направило нещо нередно, го запознайте с реалните последствия от това /например да си легне по-рано от определеното време/, като продължавате да следите неговото поведение. Ако отправите нереалистични закани или просто не ги следвате, ще подкопаете собствения си авторитет, което автоматично ви гарантира, че действието му ще се повтори.

Колкото и да ви е трудно, помислете добре, преди да изречете някаква закана, защото в момент на разочарование родителите са склонни да изричат нереални неща.

Например, ако то крещи неистово в колата е малко вероятно да го оставите на пътя, нали? Но изричайки тези думи в момент на ярост, ще го объркате и следващия път то няма да ви повярва.

Децата често експериментират с това доколко могат да притискат своите родители, преди да има конкретни последствия за тях. Това е част от естественото им любопитство и развива разбирането им за останалата част от света.

Наказание


Наказанията са ефективен метод за дисциплиниране на деца над 2-годишна възраст, но преди да пристъпите към тях, първо ги изолирайте от това, което правят и им обяснете по ясен, но не покровителствен начин, защо действието им е нередно. Ако въпреки това те продължават да се държат неприемливо или отказват да се извинят, наказанието е подходящ начин да се справите със създалата се ситуация.

Като ориентир на продължителността на наказанието можете да използвате възрастта, например, за 5-годишно дете то да е не повече от 5 минути. Мястото е също толкова важно, като експертите съветват да изберете тиха стая, в която няма телевизор, книги или играчки. В никакъв случай не заключвайте детето в друга стая или на двора. Някои родители избират ъгъла на стаята, но експертите препоръчват да създадете специален кът за това, като го разграничите с някакво килимче или друга постелка, които да го обозначат.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСпортАнкетиСоциални грижиЛеченияСнимкиПсихологияНовиниИнтервютаРецептиИсторияАлтернативна медицинаХранене при...ЗаведенияОрганизацииСпециалистиОбразованиеНормативни актовеКлинични пътекиМедицински изследванияБотаника