Начало Лайфстайл Красота и стил Нашето тяло Йордан Йовчев: Борете се, докажете, че сте по-силни от това, което ви пречи!

Йордан Йовчев: Борете се, докажете, че сте по-силни от това, което ви пречи!

Йордан Йовчев: Борете се, докажете, че сте по-силни от това, което ви пречи! - изображение

Представяме ви най-успешния български гимнастик и единственият на планетата, който участва на шест олимпиади – Йордан Йовчев. Той е роден на 24 февруари 1973 година в град Пловдив. Женен е, синът му се казва Джордан, а съпругата му – Боряна. Той има четири олимпийски медала. Два пъти става двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003 година, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 година. Йордан Йовчев е Спортист на България за 2001 година, спортист на Балканите за 2003 година и Мъж на годината за 2004 година. През декември 2008 година той е избран за председател на Федерацията по спортна гимнастика. На 23 февруари 2013 година в зала Арена Армеец се проведе бенефисът му, с който сложи край на спортната си кариера. Малко преди бенефиса е удостоен и с орден Стара планина. На 15 март 2013 година зае поста заместник-министър на физическото възпитание и спорта в сформираното служебно правителство, а в настоящето правителство остана на чело на този пост.

Вие безспорно сте един от най-успешните ни спортисти през последните десетилетия. Не се ли страхувате, че политиката може да навреди на репутацията Ви?
Аз не влязох в политиката заради някакво реноме. Бях заместник-министър на спорта в служебното министерство, защото г-н Петър Стойчев ме покани за този пост. Ние с него си заложихме имената, не за да правим кой знае какви реформи, а просто да  продължим и да завършим адекватно задачите, които бяха започнати.


Казвате, че българската гимнастика не започва и не свършва с Вас. Успяхте ли дадете своя личен принос за спорта, като  част от служебния кабинет?
Личният ми принос се изразяваше в това, че ходих лично в градовете, срещах се лично с хората, за да видя как се случват нещата на място. В Стара Загора например, осигурихме чисто нова и най-модерната до момента в България спортна площадка на открито за всички хора. Там ще се реновира и гимнастическата спортна зала, за чието оборудване ние помогнахме. След това искаме да се осъществи един международен турнир, независимо от това дали аз ще бъда заместник-министър на спорта или не. Бяхме съвсем наясно, че ние сме служебен кабинет и сме за кратко, но идеята ни беше да дадем максимума от себе си, за да  има все повече положителни новини за спорта в България. Ясно е, че положението е трудно и разходите трябва да бъдат намалени, но въпреки това, има неща, които не зависят само от това.

Освен тренировките, има ли и друго, което трябва да спазват младите спортисти за постигане на успехи в залата, като хранителен режим например?
Да, разбира се, например аз лично не пуша и никога не съм пушил! Старая се с това да давам добър пример на младите. Те трябва да знаят, че нито  един екстрийм не е добър за тях. Трябва да имат някакви нормални граници във всичко. От друга страна, не могат да се спазват и кой знае колко строги диети, защото организмът не бива да усеща стрес. Ако си с наднормено тегло, да, трябва  да се подложиш на диета. Ако сметнеш, че не изглеждаш добре, трябва да отидеш да спортуваш. Това да промениш ежедневието си зависи изцяло от собственото ти желание и инициативност.

Средствата от благотворителния спектакъл по повод Вашия бенефис бяха предназначени за българската гимнастика. Какво се прави за развитието й сега?
Що се отнася до спектакъла по повод бенефиса в спортната ми кариера - мисля, че успяхме да докоснем много хора, които дойдоха и по този начин дадоха своя принос за развитието на гимнастиката. Факт е, че по този начин се помага на младите спортисти, сега имаме записани нови подготвителни групи. Децата искат да спортуват, затова ние трябва да правим повече  спортни площадки и зали. Моята сфера на кариера и развитие винаги е била тази, ето защо това пряко ме интересува. Може би, ако бях икономист, щяха да ме интересуват други неща, но аз съм спортист и държа на това. Спортът е едно от малкото  неща, които могат да обърнат живота ти в положителна посока, колкото и негативно настроен да си бил преди това. Ако си тъжен или депресиран, отиди да спортуваш, ще ти мине!


И все пак, благотворителността ли е единственият начин на финансиране? Срещали сте се многократно с чужди спортни школи,  какво можем да заимстваме от тях?
В чужбина спортът е масово развит, за което помагат множеството спортни зали. Различното е, че там клубовете са частни - отиваш, теглиш кредит, купуваш земя, правиш бизнес план и строиш зала. Затова и ние трябва да сме наясно какви са ни амбициите, да знаем какво можем да постигнем и да започнем да работим. Който работи усилено в дадена насока, рано или  късно ще прогресира! Който се труди съзнателно, започва да постига резултати. Успехът, разбира се, до голяма степен се базира и на общия стандарт на една страна, но в чужбина основно се разчита на частната собственост. Когато там се появи идея, те веднага се опитват да я реализират, въпреки че също като нас имат сметки за ток, ренти и треньорски заплати. Но това е начинът да намериш деца таланти. Трябва да ги обучиш, а преди това да направиш достатъчно привлекателна зала, за да  дойдат да тренират именно при теб. Така се създават шампиони! Така се работи по света - не всички чакат държавата да ги обгърне. Най-лесно е да кажем, че не ни е достатъчно това, което ни дава, но нека видим дали това, което ние правим за държавата е достатъчно... Ние също трябва да бъдем малко по-лоялни и инициативни. Разбира се, не казвам, че всичко трябва да се пренесе в частния сектор, защото със сигурност един голям състезател не може да стане голям шампион без помощта на собствената си държава. Дори американските и руските състезатели, които идват от достатъчно богати спортни зали, са подпомогнати и на държавно ниво, особено в спортовете, които са им национален приоритет.

Какво е Вашето послание към читателите на Фрамар?
Ако хората искат да бъдат по-положително настроени, трябва да спортуват! За да сте удовлетворени, преди всичко трябва да постигнете вътрешен мир, да се борите и да докажете, че сте по-силни от това, което ви пречи!

Цветана Димитрова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпортХранене при...НовиниСпорт и туризъмСоциални грижиОрганизацииЛюбопитноПсихологияСнимкиРецептиЛеченияИсторияАнкетиНормативни актовеЗдравни съветиГеографияПроизводителиИнтервютаТестовеДиетиЗаведенияСпециалистиОбразованиеБотаника