Начало Лайфстайл За свободното време Култура и изкуство Искам да гледам филми на Линч с теб

Искам да гледам филми на Линч с теб

Искам да гледам филми на Линч с теб - изображение

Някои от вас може би са запознати с нетрадиционния стил на този американски режисьор, (продуцент, актьор и художник) който Мел Брукс описва като "Джими Стюарт от Марс." Филмите на Линч са смущаваща и съблазнителна мистерия, дебнеща под прикритието на излъсканата делничност. Героите на тази делничност са сексуално ярки и графично наситени, често обитаващи "мрачната" част на американското предградие.

Линч е единственият, който твърде ясно знае какво се случва в неговите филми. Просто не обича да говори за това.

Дейвид Линч
Режисурата му е деликатен, балансиран акт на интуиция и абсолютен контрол, който трудно може да се опише с думи.

Всеки, срещнал Линч за първи път, е поразен от това колко нормален и почтен изглежда той. Среден на ръст, с гъста коса, оформена в консервативна прическа, Дейвид обикновено носи бели чорапи и държи най-горното копче от ризата си закопчано в стил 50-те сякаш е още в основното училище.

"Изгубената магистрала", 1997 г.

Дейвид Аркет коментира: "Този филм е една обсебваща любовна афера, не е нужно да има смисъл за никого. Това е като да влезеш в съзнанието на някой, който е обсебен. […] Той акцентира върху деструктивния елемент на жената, нейната тъмнина." 

Изгубената магистрала
По време на снимките екипът работи постоянни нощни смени.

Линч често използва референции към френските език и култура във филмите си; методичните му препратки към сънищата обуславят сюжета и кулминацията в него. Когато заговори чудатият и свръхестествен носов глас, у вас се засилва усещането за злокобност, пуснало корени в съзнанието ви преди да се усетите.

Синьо кадифе, 1986 г.

Изабела Роселини, която влиза в ролята на Дороти Валанс, започва романтична връзка с Линч същата година; аферата им продължава до 1991 г. Тя го описва като "серафичен и блажен." Според нея на повечето хора им хрумват странни мисли, но те се опитват да ги рационализират - "Дейвид не превежда картините логически, той ги оставя сурови, емоционални. Когато го попитам откъде идват идеите му, казва, че това е като риболовът. Никога не знаеш какво ще хванеш."  

Синьо Кадифе
Някои критици осъждат отношението към героинята Дороти Валанс, която се наслаждава на това да бъде бита. Много хора изпитват неудобство да гледат филмите му, но въпреки това признават, че не могат да спрат. 

Диво сърце, 1990 г.

Диво Сърце

"Диво сърце" изпраща двама безнадеждни любовници на пътешествие през тъмната нощ на южняшкия готически дух. Те са истински влюбени един в друг. Сейлър никога не говори за Лула, но я третира като равна - това е една съвременна връзка.

Мълхоланд Драйв, 2001 г.

Две жени, безпокойство. Еротика и неоноар.
(Съвременно киноизпълнение на филм ноар; терминът, който се популяризира от двама френски критици през 1995 г. и се използва за препратки към холивудските криминални драми на 40-те и 50-те години.)

Дейвид Линч

"По-добре да не знаете много за това какво означават нещата и как могат да бъдат интерпретирани или ще бъдете твърде уплашени да ги оставите просто да се случват. Психологията заличава мистерията – този вид магическо качество. Тя може да се редуцира до определени неврози и след като е означена и дефинирана, мистерията и потенциалът за огромното, безкрайно преживяване са безвъзвратно загубени."

Вечният Туин Пийкс 

Туин Пийкс
Любимите му персонажи обикновено изразяват или силно удоволствие, или дълбоко отвращение от пиенето на кафе.

Интересно е, че Дейвид Линч често проектира мебелите в своите филми. Както и фактът, че практикува трансцендентална медитация всеки ден за поне 20 минути ежедневно от 1973 г. насам. 

Въпреки два брака, два развода и две деца, той успява да остане едно много любопитно момче, за което светът е пълен с открития за доброто и злото.

По статията работи: Наталия Тотева

Източници: lynchnet.com, imdb.com
Снимки: pinterest.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСоциални грижиНовиниСпорт