Начало Лайфстайл За свободното време Туризъм и отдих Индийският фестивал Холи е цветно тържество на добротата

Индийският фестивал Холи е цветно тържество на добротата

Индийският фестивал Холи е цветно тържество на добротата - изображение

Трудно ще намерите празник като индийския фестивал Холи. Тази пролетна традиция отбелязва триумфа на доброто над злото, като добавен бонус е възхитителна експлозия на ярки цветове.

Безмерна радост

Фестивалът на цветовете Холи се корени в древността и се чества всяка година по време на Пхалгун Пурнима. Пхалгун е единадесетият месец на индуския календар, а Пурнима означава пълнолуниe.

Фестивал на цветовете Холи

Обикновено празникът се пада в края на февруари или в началото на март. За индусите фестивалът Холи представлява честване на триумфа на доброто над злото и посрещане на пролетта.

Фестивал на цветовете Холи

Ритуалите започват вечерта преди Фестивала на цветовете със символичното палене на огньове на открито, които представляват края на всички лоши неща. Значението на Холи се е променило през годините, като преди се е извършвал само от женени жени, за да подсигурят благополучието на семействата си.

Играта започва!

Както сигурно сте забелязали, цветовете и усмивките са в изобилие на празничния ден. Най-популярната традиция по време на фестивала е замерянето с разноцветен прах.

Фестивал на цветовете Холи

Традиционнo на Холи се използват пет вида цветен прах: червен за любов и страст, жълт за щастие и изцеление, син за мир, зелен за ново начало и розово за женствеността и радостта. Цветовете, които се използват по време на честванията, говорят езика на щастливото сърце.

По статията работи: Нора Маркова
Източник: curiosity.com
Снимки: unsplash.com; pixabay.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЛайфстайлНовиниСоциални грижиРецептиИсторияАлт. медицинаЛюбопитноЗдравни съветиСпортБотаника